Loading

За какво се използват GPS тракерите?

 

Отдавна GPS системата се използва в глобален мащаб като навигационно средство не само от органите на реда и сигурността, но и от цивилното население.

Приложенията на gps тракери в живота на съвременния човек са разнообразни и полезни, като основното от тях е да се определи местоположението на даден обект.

Какви са ползите от използването на gps тракерите?

Целите, с които се използва всеки един gps тракер, определят и предназначението му. Някои от тях са насочени към широкия потребител, а други служат за по-специални случаи.

Има тракери, захранвани с кабел, както и преносими, които се захранват с батерии. Преносимите се използват по-често.

Сред многобройните ползи от използването на gps тракерите са:

 1. Локализиране на член от семейството или домашен любимец, особено ако става дума за възрастен човек или дете, оставени без надзор.

 2. Проследяване местоположението на превозни средства с различни цели.

 3. Проследяване на пакети и пратки с цел проверка на местоположението им при изпращане или получаване.

 4. Засичане и запаметяване на географски координати, надморска височина, изминато разстояние и друга, полезна за любителите на различни спортове, информация.

 5. Закрепване към ценни вещи, товари и оборудване за лесно откриване, в случай на грабеж.

 6. Подслушване какво се говори около тракера като опция на по-комплексните устройства.

За улеснение на потребителя в описанието на всеки gps тракер е посочено за какви цели е най-подходящо използването му.

Кои са важните характеристики на gps тракерите?

Тракерите са трудно забележими и лесни за монтаж. Като незаменими помощници в различни аспекти от ежедневието, те реализират полезните си функции, благодарение на следните важни характеристики:

 • Работят с GSM/GPRS и GPS системи. След поставяне на активна SIM карта в устройството и когато искате да разберете местоположението му, изпращате SMS с номера и получавате обратно съобщение за координатите;

 • Имат опция за настройване на периметъра на действие и когато го напуснете, на определения номер се изпраща предупредителен SMS, което е полезно, в случай на кражба;

 • Посредством GPRS могат да се поставят точки на определени интервали от време и така да се следи изцяло маршрутът и скоростта на обекта;

 • Функцията за аудио мониторинг с вграден микрофон е полезна при кражба на автомобил, лични вещи и др., както и при проследяване на хора с определена цел;

 • Тракерите имат паник бутон, при чието натискане се получава SMS с координатите на следения обект;

 • Повечето тракери разполагат с възможност за провеждане на разговор с 2 или 3 зададени номера;

 • Отделни модели позволяват следене на обект чрез интернет платформа на вашия таблет, телефон, компютър;

 • Батерията на тракерите е литиево-полимерна и при пълно зареждане издържа 7-15 дни. Тракерите за МПС се монтират към системата на автомобила, но има модели и с вградена батерия;

 • По-комплексните модели тракери имат аларми за изтощена батерия, за промяна на координатите, при превишаване на скорост и др.

Когато поставяте gps тракера, направете го на място, където сигналът няма да бъде блокиран от вода, метал или дърво. Преди използване на устройството се уверете, че е напълно заредено. Повечето gps тракери работят с едно зареждане около 8 часа.