Loading

Вицепрезидента Маргарита Попова се поклони пред Мемориала на комунистическият режим

Една от злините на комунистическия режим е, че беше прекъсната националната история и националната памет. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на възпоменателна церемония в София, на която беше почетена паметта на жертвите на комунистическия режим. Вицепрезидентът определи датата 1 февруари 1945 г. като „черна” в историята на Европа и в световната история и припомни, че тогава е била избита голяма част от елита на българската нация.

Няма как да искаме да се възцари чувство за справедливост, докато „всички, без лицемерие” не признаем и не споделим общи ценности, подчерта вицепрезидентът. Според нея, „единствената, голямата ценност, е човекът и неговата свобода, но те не бяха в регламента на живота, който живяхме до 1989 г. Затова трябва да помним и да припомняме, да пазим и да знаем. Никой няма право да преиначава историята и да я пренаписва”, каза още Маргарита Попова.

„На никого не е приятно да се случват такива неща в демократична България след 22 години”, заяви вицепрезидентът, помолена да коментира показната стрелба преди дни в центъра на столицата. Маргарита Попова изрази надежда, че институциите ще анализират и ще вземат „категорични мерки”. „За мен най-важно е да получим истината защо това се случва и докога”, допълни вицепрезидентът Попова.

На церемонията пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим бяха президентът (1990-1997 г.) Желю Желев, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, народни представители, граждани./prezident.bg/