Loading

Вдигат заплати на военни и учители

:31 | 10.01.2013 | 952 прочитания | Мартина Бозукова, Никола Лалов
Размер на текста

Още от януари заплатите на редовите войници в армията и на учителите ще бъдат вдигнати. Ръстът на заплатите за най-ниските длъжности в армията - редник І клас - ще е около 60 лева и заплатите им ще стигнат малко над 600 лева.
Образователният министър Сергей Игнатов пък очаква заплатите на учителите да бъдат вдигнати с около 30 лева.
"Всички допълнителни средства, които бъдат отпуснати за образование тази година, ще бъдат дадени за заплати на учителите", обяви в четвъртък министърът на образованието Сергей Игнатов.
По думите му още от този месец началните заплати за младши, старши и главен учител и за директор ще се увеличат с 11-12%.
Игнатов допълни, че всички заплати в системата на образованието ще бъдат повишени, но процентът ще е в зависимост от възможностите на конкретното училище, като според него ръстът ще е средно с около 30 лева.
"Не е достатъчно, но е добро начало", обясни министър Игнатов пред Нова телевизия.
"Има училища, където поради това, че са в добро финансово състояние, заплатите са увеличени. . . и сега задължително отново ще бъдат увеличени и ще се получат доста високи проценти като увеличение. Има обаче училища, където поради липсата на ученици. . . Ето, тази година имаме. . . към 1000 и няколко са училищата, където има намален брой поради демографския срив, който преживяваме. Но така или иначе разбрахме се в рамките на .. . всяка стотинка, която е дадена за образованието в новия бюджет, да отиде за увеличаване на заплатите на учителите", посочи министърът.
"За да се увеличи двойно заплащането на учителя. . . значи, в момента към милиард и 200 (милиона) са разходите за заплати, представете си откъде. . . Няма как в кризата да се извадят още толкова пари. Но с малки стъпки вървим към повишаването. За последните три години в криза, и никой не го осъзна това, но за последните три години нашата сфера е една от малкото в страната, която има 12 процента увеличение", допълни Игнатов.
Ръстът на заплатите в армията трябва да мине на следващото правителствено заседание. Заплатите в сектора ще бъдат вдигнати средно с над 8%.
Финансовият министър Симеон Дянков и военният Аню Ангелов обявиха в края на миналата година повишаването на заплатите като следствие от въвеждането на пенсионна възраст за военнослужещите.
Редовите военнослужещи ще получават вече заплати от 602 лв. вместо 546 лв., основната заплата за първото офицерско звание "лейтенант" ще е 916 лева. А най-висшият военен с чин генерал – ще получава със 175 лева повече - от 1944 на 2119 лв.
Преди ден финансовият министър Симеон Дянков обяви, че през "февруари-март" правителството ще обсъди възможно ли е да се вдигнат и други доходи.
Според неговите обяснения пред Нова ТВ от сряда "относно лекарите всъщност вече има увеличаване от януари месец, в някои болници поне, особено за медицинските сестри".
Източник;mediapool.bg