Loading

В Радомир отбелязаха 70-годишнината от края на Втората световна война

Община Радомир, Посолството на Руската Федерация и Национално движение „Русофили“ отбелязаха 70 години от края на Втората световна война с редица чествания. На събитията присъстваха Вячеслав Тарасевич – аташе на отдел „Външна политика“ на Руското посолство и съпругата му Екатерина Тарасевич, народният представител Валери Жаблянов, кметът на община Радомир Пламен Алексиев, зам.-кметовете Любка Димитрова и Димитър Димитров, общински съветници, ветераните от войната г-н Божков и г-н Тасев, ученици и граждани.
Целият ден бе изпълнен със събития, отбелязващи 70-годишнината от Втората световна война. Първото от тях бе в радомирското село Чуковец, където всички поднесоха почитта си към загиналите съветски летци. „9 май е специален ден и трябва да го помним не само с честванията и настроенията, с които се отбелязва един ден на победата, а и да го предадем на децата ни, които да не забравят историята.“, каза кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.
Вячеслав Тарасевич поздрави всички и добави: „Нека паметта пази подвизите на героите, а разумът не позволява де се запали огънят на раздора“. Валери Жаблянов подчерта, че е важно този паметен ден да бъде предаден на децата и на следващите поколения. Малкият Валери Митов разчувства всички с изпълнение на за мира. Сред присъстващите бяха и представители на руски клуб „Всички заедно“ от град Дупница. Всички поднесоха цветя и венци на паметника на загиналите съветски летци.
Гостите посетиха и Общинския исторически музей в гр. Радомир, където ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха презентация и хроника в снимки „България през Втората световна война“. Ветераните от войната г-н Божков и г-н Тасев получиха грамоти от кмета на община Радомир Пламен Алексиев и цветя и рисунки от учениците от НУ „Арх. Зиновий“.
За финал всички отидоха в Младежкия дом в града, за да почетат 75 години от създаването на дружеството на приятелите на народите на Русия и ОНД. Маргарита Коваленко прочете няколко откъса от писма на войници и изнесе концерт на гостите.
Честванията в общината ще продължат до 9 май, когато радомирци отново ще се поклонят пред паметника.