Loading

Учениците от ОУ „Иван Вазов” радомирското село Извор започнаха да преписват днес „История славянобългарска”.

Инициативата е на преподавателката по български език и литература Милена Андонова и е по повод Деня на народните будители.
През 2012 година се навършиха 250 години от написването на „История славянобългарска”.  В училището е оформен кът с портрета на Паисий, неговата малка книжка, тетрадка и химикал. Всеки ученик, учител, служител или гост на учебното заведение може да  даде своя принос за преписването на тази знакова за българската история книга. След като преписът бъде направен той ще се съхранява в библиотеката на училището
По стъпките на будителите пък тръгнаха в библиотеката  на Народно читалище „Напредък 1895” в Радомир. Ученици от  4 „а” и „б” клас  на НУ ”Арх.Зиновий” направиха виртуална екскурзия до родните места на будителите с помощта на енциклопедии ,  книги и интернет. Учениците направиха забавен  тест , в който упражниха наученото.
„Будителство и българската памет“ пък бе темата на изложба в Общинския исторически музей в Радомир, организирана съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина и фондация „Българска памет“.  На 14 табла бе проследена историята на будителството и на будители от създаването на българската държава през 861 година до наши дни. Така радомирци изразиха своята почит към паметта на просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. Изложбата бе открита от Росен Иванов, председател на фондация „Българска памет“.  „В деня на народните будители чрез тази изложба нека си припомним нашите будители и да се поучим от техните дела“, каза Иванов.
Ученици от Професионалната техническа гимназия „Юрий Гагарин“  бяха подредили в изложбената зала на музея  икебани под надслов „Есенно ухание“

източник:mirogled.com