Loading

Треската за злато продължава в радомирско

По решение на правителството от миналата седмица разрешение за проучване на подземни богатства в местността Добри дол е дадено на фирма „Геотехникс Инженеринг" ЕООД. Терен от 13.52 кв. км близо до радомирските села Горна и Долна Диканя ще бъдат проучвания за залежи от злато. Доината и малка рекичка, която минава през нея, са в землищата на селата Горна и Долна Диканя и селата Ярлово и Ковачевци към община Самоков. Според запознати теренът ще се проучва за злато и други ценни метали.

Срокът на разрешението е три години, като за този период фирмата ще вложи минимум 638 600 лв. в проучвателните дейности и още 10 хил. лв. за опазване на околната среда.
През 2009 г. фирма "Голдън Бийч Прима БГ" беше поискала 209 дка земя, за да прави само проучвания, но по неясен начин през октомври миналата година правителството разреши добив върху терен от 392 дка и то без доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е допустимо за площ по-малка от 250 дка. След питане на народния представител Ангел Найденов екоминистърката Нона Караджова се ангажира ОВОС да има. Природозащитници обаче са категорични, че концесиите за добив на злато в недрата на българската земя от чуждестранни компании са в разрез с конституцията на страната. Запознати с темата твърдят, че компаниите с договори за концесии и тези с разрешения за проучване още преди да са започнали добива продават металите на зелено на световните борси.

Източник: Градски вестник