Loading

Старите вестници и списания намират повторно приложение

Ученици от Радомир ще изработват бижута и декоративните предмети от стари вестници и списания.

Те ще работят в специални работилници, а целта е да се покаже, че и старите четива могат да намерят повторно приложение. Инициативата е по проекта „Екологично чиста планета…. Това е нашият дом, пазете го чист!”, който ще се реализира в продължение на две години. Той е разработен от професионалната гимназия „Никола Вапцаров”, съобщи ръководителят му Мариана Коларска, която е преподавател в учебното заведение. В проекта участва и училище от Румъния.

„Целта е да помогнем на младото поколение в България да осъзнае, че  изборът за екологично чист начин на живот е първата стъпка за спасяването на нашата планета, като промотираме органична храна, рециклиране и възобновяема енергия. Заглавието на проекта говори само за себе си, време е да се замислим за краткото време през което , ние, човешките същества сме на тази планета, какви огромни щети сме причинили на майката земя, като повечето от тях са от началото на 20 век.  Изправени сме пред въпроса да намерим решения и да спасим планетата ни за бъдещи времена. Ако продължаваме да живеем по начина, по който го правим, много скоро ще се наложи да намерим втора планета, за да посрещнем нарастващите изисквания на човечеството за енергия и естествени ресурси. Ние трябва да променим начина си на живот”, твърди Коларска.

За да се постигнат целите на проекта освен изработването на предмети от хартия са планирани следните две кампании за почистване на града, училищен коледен базар за еко коледна декорация и брошури за застрашените видове в България и Румъния, презентации посветени на важността на чистата вода. Освен това ще се проведе конкурс за есе на тема „ Земята на бъдещето” и пиеса на еко тема. Предвидено е също да бъде разработена електронна книга за екологично чиста планета, а българските ученици ще се срещнат два пъти с румънските.  По време на посещението на радомирци в Румъния, те ще изучават растения и животни, които са застрашени от изчезване и ще направят състезание за ориентиране с компаси.  Работната среща в България предвижда обновяване на еко-пътеката към хижа Орлите и засаждане на дръвчета в гората.

 източник:http://mirogled.com/?p=55418