Loading

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор

Полагайки клетва като нов главен прокурор, Сотир Цацаров обеща "безусловно" да не се поддава на политически натиск и декларира, че ще бъде "гарант за справедливост". Считаният за фаворит на ГЕРБ досегашен председател на Пловдивския окръжен съд бе избран на поста през декември с внушително мнозинство от Висшия съдебен съвет, при процедура, която Европейската комисия дипломатично определи като оспорвана, а опозицията и неправителствени организации в България атакуваха избора като задкулисна сделка с изпълнителната власт.
Тези съмнения се засилиха, след като при встъпването си в длъжност Цацаров обяви своите заместници, сред които е и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, получила множество похвали от вътрешния министър Цветан Цветанов за работата си по делото "Килърите“ и която го придружава при посещението му в САЩ
В официалната реч, произнесена на 10 януари в претъпканата зала "Тържествена" в Съдебната палата в София, Сотир Цацаров заяви, че ще се опита да "надгради" постигнатото от предшественика му Борис Велчев. По отношение на стила очакванията са Цацаров да е ръководител с твърда ръка, за разлика от Велчев. По отношение на по-важния въпрос, за професионалните стандарти и независимостта на институцията, предстои да се види.
Изброените от Цацаров приоритети също бяха в рамките на очакваното, още повече, че те бяха залегнали и в концепцията, с която кандидатства за поста. До пролетта той ще представи своя анализ на състоянието на прокуратурата. Ще работи приоритетно за преодоляването на критиките на Европейската комисия към държавното обвинение.
Въздържайки се от каквито и да е конкретни обещания и подробности, Цацаров се ангажира с цялостна реформа в структурата на прокуратурата и вътрешни процедури, което беше изискване на Брюксел. Първите крачки в преструктурирането на прокуратурата бяха предприети от Борис Велчев в началото на миналата година. Той и екипът му гарантираха, че реформата ще започне да дават резултат през тази година, но Цацаров даде ясен знак, че няма да остави нещата да се случат, както си ги е представял Велчев.
Новият ръководител в Съдебната палата заяви, че ще се опита да наложи нов стил на работа, основан върху "диалог, динамика, взаимно уважение и справедлива оценка за прокурорите и следователите". "Проблемът не е в централизацията на прокуратурата, а в създаването на условия за работа на прокурорите и в разтоварването им от несвойствените задължения", каза Цацаров.
Клетвата му бе ръководена символно от Борис Велчев, който го посъветва да положи сериозни усилия да обясни на хората какво точно работи главният прокурор и че това не е човек за всичко в институцията.
След седемгодишния си мандат Велчев даде и още един съвет на наследника си - да прекрати практиката главният прокурор да дава брифинги за медиите на тротоара пред сградата на ВСС.
По-справедлив от чертата на закона
Първият въпрос на първата му пресконференция като главен прокурор бе да посочи едно свое дело, което да го описва като енергичен реформатор, с каквато заявка бе избран на поста. Цацаров не посочи подобно свое дело, за да не го поставя пред линия.
Той обаче каза и следното: "В някои случаи съм постъпвал по-справедливо, отколкото чертата на закона го е изисквала", което завършва образът му на човек, който трудно остава във строгите рамки на закона.
Цацаров обеща да работи за премахване на формализма в досъдебното производство.
Декларира също, че ще е "гарант за справедливост" в цялата прокуратура. "Дали ще успея, вие ще бъдете хората, които ще прецените", допълни Цацаров по време на едночасова съвместна пресконференция с Борис Велчев, по време на която и двамата много внимаваха да не направят някое по-конкретно изказване или да засегнат някоя чувствителна тема.
Новият главен прокурор обяви, че няма да изпълнява политически или икономически поръчки. "Ще дам безусловни гаранции, но вие това сте го слушали много пъти. Това никога повече няма да се повтори. Имам някаква ясна представа как функционира механизмът отвътре”, обеща още Цацаров.
Той ще настоява и за реформиране на досъдебното производства, за да не се случват действия, ограничаващи човешки права без съдебно разрешително, които сега се узаконяват пост фактум.
Недоволен от борбата с престъпността
Цацаров обяви, че не е доволен от работата на прокуратурата по делата срещу организираната и битовата престъпност. Не спомена нищо специално за провала на борбата с корупцията, което беше признато от Борис Велчев.
"Нека си сложим ръка на сърцето и да кажем: Ние имаме успех на борбата с организираната престъпност". Ако кажем това, ние трябва да се запитаме и дали обикновеният човек е удовлетворен от тези резултати", каза Цацаров. С това си изявление той влезе в противоречие с оценките на вътрешния министър Цветан Цветанов, който смята, че на тежката престъпност в България е неутрализирана.
"В България прокуратурата постига 96-97% осъдителни присъди, но в останалите 3% са точно тези дела, които в докладите на Брюксел се смятат за "провалени", допълни оценката си Цацаров.
Той не пожела да коментира конкретни дела с мотива, че още не е прочел "папките на бюрото си". Поради тази причина се въздържа от коментар и на акцията в офисите на свързаната с "Булсатком" телевизия ТВ+ отпреди ден. С уточнението, че медиите нямат имунитет срещу наказателно преследване, той определи като "повече от смущаващи" посегателствата срещу неудобни медии и журналисти в България.
"Наказателното производство да не се оказва форма на натиск срещу медия, която е станала неудобна с позициите си или е станала финансово неудобна", обеща Цацаров. В края на своята пресконференция той заяви, че би подкрепил промяна в Закона за съдебната власт, която да задължи магистратите да обявяват дали членуват в тайни общества.
Източник: mediapool.bg