Loading

Шаранът кълве на 3,99 лв. дни преди Никулден

Задава се наистина евтин Никулден! Броени дни преди празника на св. Николай Мирликийски - закрилник на рибарите, моряците и банкерите, шаранът ударно кълве дори на скромната цена от 3,99 лв. за килограм, показа проверка на “Труд”. За година цената му е направила дълбоко гмуркане с около 20%. Миналата година по това време този вид риба вървеше поне по 5 лв. за кило. Най-често екземплярите по витрините тежат около 1-1,8 килограма.

Цените ще се топят буквално до 6 декември. “Метро” и “Карфур” вече предлагат шарани по 3,99 лв. за кило. От няколко дни рибата се продава с 28% по-евтино в “Билла” - до 4,99 лв. за килограм, като цената ще се запази такава до празника. “Пикадили” ще продава шарана до 5 декември на цена 6,29 лв., а навръх Никулден ще му свие перките с 4% до 5,99 лв. за кило. От “Лидл” обещаха следващата седмица да обявят промоционалните си оферти за празника.

Битка за тигана

Спадът в цените очаквано идва от изобилието на морски дарове. Тази година шаранът влезе в битка с вкусния чернокоп, който буквално извира по рафтовете на търговците и в Созопол например се продава само за 3,50 лв./кг. Местните хора го купуват в големи количества не само за празника, но и за дълбоко замразяване, както и за мариноване. Пазарът е залят и с маринован чернокоп в бурканчета на цена до 5 лв.

И варненци се готвят да “пенсионират” шарана за сметка на чернокопа. В морската столица обаче тази риба върви по-скъпо. Едрите екземпляри се продават по 7 лв. килото, а по-дребните - около 5 лв. Освен чернокопа много търсена е и скумрията. Замразената варира между 4,50 и 7,00 лева за кг, в зависимост от големината и качеството.

В битка за празника влизат още пресният карагьоз с цена от 6 лв./кг и дребният сафрид, който се предлага между 2-3 лв. за килограм. А иначе цената на шарана на борсата във Варна си стои непроменена 6-7 лв. за кило.

Ден година храни

Само допреди 20 дни хората по морето смятаха, че ще посрещнат празника с паламуд. Морето направо вреше от него и доскоро килограм се предлагаше срещу скромните 3-4 лв. Седмица преди празника обаче търговците заложиха на формулата ден година храни и вкусната риба вече струва 12 лв. за кило.

Най-скъп този Никулден ще излезе с лефер на софрата. Цената му вече удари рекордните 30 лв.

В Хасково пък магзините масово предлагат друг подражател на шарана - толстолоб, за който местни зевзеци се шегуват че бил “сиромашки шаран”. Кило от него струва 3 лв. Замразената скумрия в града е между 4 и 6 лева, в зависимост от това къде е хваната. Най-евтина е чилийската от Южния Пасифик, а най-скъпа - уловената край Норвегия.

Баровци на празника ще се окажат семействата на онези българи, които често пътуват по работа в Испания. Седмица преди празника със самолета от Барселона или Малага към София те си носят сьомга. Причината е, че филето от сьомга в Испания струва 13 евро за кило, а при нас цената е над 30 лв.

Капаро за шарана

Старозагорци вече капарират живи шарани за Никулден, разказват търговци. Най-много върви балканският шаран, който е с отлични вкусови качества и струва 7 лв. Иначе цената на обикновения шаран в старозагорските магазини се запазва като миналата година - 5,50- 6 лв. за кило. Магазинери отбелязват, че напоследък хората масово купували екзотични и по-скъпи риби. Хит например била есетрата, макар килограмът й да стига 18 лв.

Балканска пъстърва, щука и зарган също са предпочитани варианти за по-засукани никулденски блюда в града на липите.

Иначе в големите вериги се предлага богато разнообразие от охладена и замразена риба и морски дарове. Най-евтин е толстолобът, чиято цена е около 3,50 лв./кг. Цаца, дребен сафрид и жива таранка са по около 2-3 лв. за кило. А гръцките лаврак и ципура вървят по 15-17 лв./кг.

Мътни очи издават старите екземпляри

Прясната риба е с блестящи и изпъкнали очи, хрилете са червени или розови, а месото е плътно и еластично. Когато човек натисне рибата с пръст, вдлъбнатината трябва веднага да се запълва, обясняват от Българската агенция за безопасност на храните. Старите риби се издават по мътните очи и проскубани перки.

Ако купувате риба от сергии, задължително поискайте от продавача декларация за произход за стоката и негова регистрация, съветват от Изпълнителната агенция по рибарство. Търговецът трябва да има и разрешение за продажба от Агенцията по храните.

Размразената риба трябва да се готви веднага, тъй като бързо се разваля. При приготвянето най-неприятное чистенето на люспите.

Съветът към домакините е да навлажнят ръцете си, а след това да ги потопят в сол - така рибата ще се хлъзга по-малко. Ако люспите се отстраняват трудно, шаранът може да бъде залят с гореща вода.

След това хванете опашката с кърпа и ги отстранявайте в посока към главата. Добре е рибата да е пъхната в кесия, така домакините ще си спестят упражнението да събират люспи от цялата стая.

Не пълнен с орехи шаран, а пържен най-често грее натрапезата. За да не пръска и залепва по тигана, преди това поръсете сол на дъното му.

А за да останат парчетата риба цели, също трябва да бъдат посолени и преди да попаднат в тигана, да са престоели в хладилника за около 15 минути.

Ще има и безплатна рибена чорба

Безплатна риба на Никулден ще има в Стара Загора, Димитровград и в Бургас, където се чества и празникът на града.

1000 порции с шаран ще бъдат раздадени пред община Стара Загора. Пред кметството ще се развихри известният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров. Той ще приготви шаран плакия и вкусна рибена чорба по стари подбрани рецепти.

Тиган от локомотив

Атракцията ще е пълна, защото рибата ще се готви в най-големия тиган в България, с диаметър почти 2 метра. Гигантският съд е направен от челото на локомотив, произведен в далечната 1907 г. Тиганът се държи на три крака и е изработен през лятото на тази година за рождения ден на тв предаването “Вкусно”. Разполага и с големи дървени лопати. За кулинарната фиеста кметството ще осигури над 100 кг едра риба, свежи зеленчуци и червено вино.

Никулден е и ден на Бургас. По традиция там моряци ще готвят и раздават безплатно рибена чорба, похвалиха се от общината. За целта ще се приготвят три готварски пункта, като централен ще е този на пл. “Тройката”. Заедно с купичката топла рибена чорба бургазлии ще получават безплатно рецептурник, събрал най- добрите местни рецепти за приготвяне на риба през годините. Навръх Никулден в Бургас ще грейне и коледната елха, запалена от певицата Тони Димитрова и кмета на града Димитър Николов.

Рибни премии

Тънко ще излезе празникът и за някои жители на Димитровград. Служителите на химическия завод там ще получат своеобразни “рибни премии”. Предприятието разполага със собствен рибарник и снабдява работници и служители на преференциални цени. Преди Никулден там се вадят между 350 и 400 кг риба.

     

Източник : в-к Труд
 
: