Loading

Сериозно забавяне на процедурите по Националната програма за енергийна ефективност притеснява радомирци

Въпреки сключените договори със сдружения още през февруари, до момента нямало обявена обществена поръчка за фирма, която да извърши обследванията.

„Има опасност да не успеем да се възползваме от Програмата за енергийна ефективност. В другите градове вече започна санирането, а в Радомир още не е минало обследването. В устен разговор с представители на общината ни обясниха, че това щяло да стане август месец. В такъв случай ремонтите трябва да са през зимата. Това е абсурд и няма да го позволим. Кой ще даде да му сменяват дограмата при минусови температури?

Другият вариант е ремонтите да се извършват следващата година. При такова забавяне обаче има опасност парите да бъдат пренасочени към друга община, която си е свършила работата “, твърдят от сдруженията.

Заради забавянето обаче един от собствениците на жилище в блок, който трябва да бъде саниран, дори пуснал жалба до Министерството на регионалното развитие. С писмо до кмета заместник-министър Николай Нанков е поискал община Радомир да предостави информация за планираните действия и срокове във връзка с публикуването на обществена поръчка на изпълнители на дейностите по обновяването. Въпреки това, до момента няма обявена такава.

„Няма опасност да бъдат загубени парите по програмата. И на нас ни се иска нещата да вървят по-бързо, но си има процедури, които трябва да се изпълняват. Очаквам до 10 дни да можем да обявим обществена поръчка за обследването“, обясни кметът на Радомир Пламен Алексиев.

До момента сключените договори на общината с банка за развитие са 17.

източник:mirogled.com