Loading

Селски кмет прибира такса за потребената от хората вода.

Управникът на радомирското село Долни Раковец Симеон Исачки сам се е произвел за „концесионер” на строения по стопански начин  водопровод, захранван от минералния извор край селото. Исачки е кмет втори мандат и още от 2008 година събира таксата на своите съселяни за водата, която тече от чешмите им. Срещу това той издава някакви квитанции, но събраните суми не отчита никъде. Цената на услугата и на водата е 75 стотинки  за кубик.  По неговото обяснение, дадено пред проверяващи органи, тази стойност била определена от Общоселско събрание.

Със случая са се занимавали Районната прокуратура в Радомир и местното полицейско управление. Проверката е по сигнал на жител на селото, който сигнализирал органите, че хората плащат за ползваната вода неправомерно на кмета Исачки. Установява се, че той си е назначил и лица, които да отчитат показанията на водомерите. Един от тези контрольори бил неговият тъст. По време на местните избори миналата година, докато кметът бил в неплатен отпуск, за да се бори за втория си мандат, с инкасирането на водата била натоварена съпругата му.

Във връзка с постановление на Районната прокуратура в Радомир от 15 юни 2012 г. проверка на законността на заплащане на питейната вода в селото е направила и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като орган по компетентност.

Всички тези проверки потвърждават, че кметът на Долни Раковец неправомерно се е вживял в ролята на ВиК оператор и в Разрез на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги се е заел с улугата по доставяне на вода на своите съселяни като потребители. Цената, по която е доставяна водата не е била утвърдена от ДКЕВР, както това се изисква от закона. Установено е обаче, че Исачки плащал на Басейнова дирекция в Благоевград дължимите 3 стотинки за всеки кубик. Странно е как е осъзнал това задължение, но за другото не е бил наясно, че е в нарушение и до момента продължава да продава водата, а парите да прибира неизвестно къде и за какво.  Впрочем не е ясно и дали всички хора си плащат за водата или има облагодетелствани. Но щом „купува” вода от Байсенова дирекция, а после я препродава на съселяните си, кметът напрактика извършва стопанска дейност и би следвало да има касов апарат и отчети пред НАП, а днни за това в прокуратурата няма.

И понеже построенният през 60-те години на миналия век селски водопровод, направен от местните хора с доброволен труд и купени от тях самите тръби, се захранва от минералния извор „Бански каптаж”, излиза че Исачки  се е произвел и в концесионер.  През февруари 2011 г. Министерството на околната среда и водите е предоставило извора  за безвъзмездно ползване за срок от 25 години на община Радомир.

Проверката на прокуратурата е завършила с постановление за прекратяване на наказателното производствосрущу кмета на Долни Раковец Симеон Исачки с мотива, че няма престъпление от общ характер, а само административно нарушение. Материалите са изпратени на МОСВ – за санкция в рамките на тяхната компетентност, на ТД-НАОП – Перник заради данните, че има недекларирани доходи и на Общенския съвет в Радомир  – за сведение и за предприемане на действия за вземане на съответно прилагане на Закона за водите, Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги  и закона за местното самоуправление и местната администрация, където не е написано, че кметът може да се вживява в инкасатор, оператор и концесионер на води.

Темата е обсъждана в Общинския съвет в Радомир вчера. Общинският съветник Боряна Методиева беше отправила питане към кмета на община Радомир  дали е издавал акт, с който да делегира права на кмета на с. Долни Раковец да извършва дейности по ЗРВКУ; има ли определен  ВиК оператор  за селото и ако да – кой е той. Съветничката се интересузваше и дали водопровода в Долни Раковец е подаден за включване като активи във Асоциацията по ВиК на територията на област Перник,  както и кава е собствеността. Градски вестник ще продължи да следи темата.

източник:градски вестник