Loading

Село Калищe, Община Радомир

Сурова - празнува се между 13 и 14 януари 

Според легендата, един млад турчин искал да вземе българска мома за харема си и избрал мома от селото. Тя го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище. 

Според друга легенда преди много години селото се е казвало Калинка. През 17 век настанала чумна епидемия и хората започнали да измират. За да оцелеят здравите, селото взема решение да се премести на ново място, близо до старото. Без покъщнина, оставяйки близките си болни в старото село, хората се заселили на новото място и започнали всичко отначало. Заразените останали в старото село и техните близки всеки ден им оставяли храна до параклиса на гробището. За да изплашат чумата хората кръстили новото село с грозното име Калище. 

Културни и природни забележителности 
В селото има фолклорна група, известна под името „Калищенските баби“, а също така състав за стари градски песни. Ценен културно-исторически паметник е каменната статуя на тракийски вожд от с. Калище, която се съхранява в Историческия музей - Перник. Интерес представлява гробищната църква "Св. Атанас" в с. Калище.

 

Източник: http://www.sabori.bg/i.php/ob-pernik/view.html?oid=15878

Снимки
Видео