Loading

село Горна Диканя

Селото е разположено в подножието на западните склонове на Верила, в живописна местност. Отстоянието му от гр. София е 45 км. Най-близките селища са с. Долна Диканя, отстоящо на 2 км западно, и с. Дрен, отстоящо на 6 км в южна посока. Язовирът, намиращ се в непосредствена близост до селото, предлага добри възможности за спортен риболов на любителите на този спорт.

История: През късната античност в село Горна Диканя (в местността Чуката) е имало крепост, от чиито стени до скоро са били запазени части. Крепостта е обхващала площ от около 4-5 дк и била изградена от ломен камък с хоросанова спойка. Извън крепостта са откривани множество долиуми. В м. Балиница е открит късноантичен некропол, както и две зидани гробници, както и други единични погребения. В м. Градище е съществувала друга късноантична крепост., която без съмнение е свързана с близките рудодобивни райони. На землището на Горна Диканя има твърде много средновековни оброци, които често са над разрушени църкви.
"Най-старинните селища в Радомирско са самият Радомир, Диканите, Друган, Дрен , Жедна, Кондофрей и Върба, които преживели преходите през ранните турски завоевания през XIV век.
"В обширните турски дефтери от 1572 г. се говори за изоставени самокови в Дрен и Горна Диканя, като за последната прави впечатление споменаването на преселници от три софийски села, които обработвали земя в Горна Диканя".

Името му идва от "диканя" (тур.diken) - земеделско съоръжение за вършитба.

На Спасовден е съборът на селото, както и на Голяма Богородица.

Личности:

  • Михаил Апостолов-Попето (1871-1902), български революционер
  • Марко Ганчев - поет
  • Красимира Зафирова - поет

Местното население се занимава с отглеждане на житни култири и добитък - крави, кози, овце, коне, бикове. Има обширна вилна зона и прекрасен изглед към едноименния язовир.

Нчкои от снимките са от: http://gornadikanq.web.officelive.com/default.aspx

 

Местоположение

Bulgaria
42° 26' 23.568" N, 23° 10' 17.5044" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.