Loading

село Бобораци

Бобораци е разположено в Радомирската котловина по поречието на река Струма, между Конявската котловина, Голотловските височини, Голо бърдо, Верила и Черна гора. Средната надморска височина е 600-660 м, климатът е умерено континентален. Отводнява се от река Струма и река Блато (Арката). Почвите са чернозем-смолници и алувиално-ливадни. Налице са благоприятни условия за отглеждане на зърнени култури, лен, овощия и животновъдство. Котловината се пресича в източния край от ЖП линията и шосето София - Атина.

История: При избухването на Балканската война един човек от Бобораци е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[1]

Културни и природни забележителности: В селото има църква „Света Петка", която датира от времето, когато е създадено селото. Също така преди време е имало и училище, но за съжаление в момента е останала само разрушената постройка. В центъра на селото има паметник на загиналите във войната. Има изворна вода, която притежава лечебни свойства.

Всяка година на Петков ден се организира събор. В двора на едноименната църква местни готвачи правят курбан чорба и раздават на гостите.

Бобораци е известно и като едно от световните щъркелови гнезда. За съжаление след отводняването на блатото намаля популацията на жабите и съответно на щъркелите защото естественият им източник на храна бе силно ограничен.

Паметникът в село Бобораци е един от най-новите в Радомирско. Върху него са изписани имената на 15 души, загинали във войните 1912-1918 г. и един във Втората Св. война. Буквите са четливи. Паметникът е ограден, но мястото около него би могло да се радва и на повече грижи. Украсен е с ордена „За храброст", а над него стои надписът:

„В ПАМЕТ НА ПАДНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ" http://levski.egalnitza.com/index.php?option=com_content&view=article&id=72:2010-05-29-03-54-17&catid=15&Itemid=23

 

 

Местоположение

Bulgaria
42° 28' 19.2648" N, 22° 57' 57.4704" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.