Loading

Съдът спря проучването за злато и сребро от фирма „Геотехникс инженеринг“ в землището на Долна Диканя

Срещу решението на ресорното министерство, което бе взето на 24 септември 2012 г., се вдигнаха еколози и създадоха инициативен комитет„За обявяване землищата на Г. Диканя и Д. Диканя за екологично чист регион“. Против се обяви и общината в Радомир и бе заведено дело.

Върховният административен съд отмени решение 301 на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – подземни богатства в площ „Добри дол”, разположена в землищата на село Горна Диканя и село Долна Диканя, община Радомир, и село Ярлово и село Ковачевци, община Самоков, Софийска област. Магистратите присъдиха разноските за адвокатски хонорар и експертизи в размер на 1 750 лева на представителите на Инициативния комитет и 1850 лева на Община Радомир, да заплати Министерството на енергетиката.

Решението е взето след като е разгледана комплексна съдебна експертиза, изготвена от вещо лице по химия и екология и от вещо лице по здравеопазване. Експертите са установили, че площта „Добри дол” попада изцяло в полупланински и планински терени, като почти изцяло попада в горски масиви от гъсти букови и борови гори и през територията й преминават няколко локални реки. В площта попадат ловното стопанство на ловците от с. Горна Диканя с поддържана ловна хижа и чешма, както и свети места. Част от площта „Добри дол” попада в границите на защитена зона „Верила”, определена за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, включена в списъка на защитените зони. Землищата на селата Горна и Долна Диканя са насиктени и с археологически недвижими културни ценности, като голяма част от тях попадат в проучвателната територия „Добри дол”.

Решението на ВАС подлежи на обжалване.

Това е второ дело, което Инициативният комитет и общината печелят в защита чистотата на природата в района . Първото дело бе срещу решението за концесия за добив на метални полезни изкопаеми в местността „Вакарелец“ в землището на Горна Диканя.

mirogled.com