Loading

СДС остава без още двама депутати, активисти искат оставка на лидера

 Депутатът от Синята коалиция д-р Цветан Костов напусна СДС и председателския пост на общинската структура в Плевен. Кметът на Свищов, избран от синята листа, също напуска партията. Друг депутат - Михаил Михайлов, се бил "самоизключил". Лидерът Емил Кабаиванов, за чиято оставка призоваха активисти, заяви, че ако ДСБ се разпуснат, са добре дошли  в СДС.

Цветан Костов обяви своето решение на пресконференция днес, предаде БТА.
Той заяви, че предприема тази стъпка заради дълбоко несъгласие с националното ръководство, което е превърнало СДС в партия от комунистически тип - да се търси врага с партиен билет.
"Не желая да участвам в сценарий, писан от управляващата партия, който води до ликвидиране на автентичната десница", категоричен бе 65-годишният д-р Костов, който е невролог.

Според него повече от 3 години всяка законодателна и реформаторска инициатива на Синята коалиция в парламента е била блокирана от управляващото мнозинство.
"ГЕРБ се отнасят с нас надменно и игнорираха десницата. Повече няма да бъда член на никоя партия, защото смятам, че един живот стига за една партия. Аз съм от учредителите на съюз "Единство" и вярвам, че той може да прерасне в значимо гражданско сдружение", допълни депутатът
Съюзът беше създаден от бившия лидер на СДС Мартин Димитров и евродепутатката Надежда Нейнски, която вече напусна партията. Двамата инициираха "Единство" с цел съхраняване на Синята коалиция с ДСБ, за да може тя да влезе в парламента на следващите избори, но бяха бойкотирани от ръководството.

Костов обяви, че цялото общинско ръководство на СДС в Плевен, с изключение на един негов член, също напусна партията.
Единственият, който не изоставя СДС - Пепо Петков , се мотивира с това, че "националните ръководства идват и си отиват, но партията остава". Той е убеден, че СДС никога няма да бъде погребана, защото синята идея има симпатизанти.

Междувременно на заседанието на областния съвет на партията кметът на Свищов Станислав Благов също е заявил, че напуска СДС. Пред БТА той поясни, че ще връчи оставката си на Емил Кабаиванов на 6 декември, в централата на партията на "Раковски" 134.
"Напускам СДС, но оставам да работя за единството на десницата", каза Благов.
Синята организация в Свищов, която е една от най-големите в страната, първа се обяви срещу действията на партийното ръководство.

Областният съвет на СДС във Велико Търново пък поиска оставката на националното ръководство на партията. Председателят на организацията Мирослав Трифонов заяви пред БТА, че в декларация се настоява да бъде преразгледано решението за изключване на тримата депутати от редиците на СДС, както и за свикване на извънредна Национална конференция през март. Тогава Националният съвет на партията трябва да вземе решение за промяна на устава и да избере ново ръководство, каза още Трифонов.

Няма да правим нови коалиции, на изборите ще отидем със знаковите букви СДС, обяви в същото време самият Емил Кабаиванов. Преди отбелязването на 23-ата годишнина на СДС от партията излязоха с политическа декларация, в която призоваха за обединяване на дясноцентристките партии в бъдещото управление, предаде БГНЕС.

"Сред евентуалните партньори на СДС не попада Меглена Кунева, защото няма никакви доказателства, че нейната партия принадлежи към това пространство. Но, ако ДСБ се разпуснат и искат да станат членове на СДС, са добре дошли", добави Кабаиванов, който е отявлен противник на Иван Костов и беше инициатор на разцеплението между двете партии в Синята коалиция.
Той отказа да назове политическите сили, които възприема като дясноцентристки и които биха били коалиционен партньор на СДС в следващия парламент, но неотдавна не изключи категорично ГЕРБ.

"Ние сме убедени, че голямото завръщане към СДС започва", допълни синият лидер и определи и декларацията като призив към всички, които през годините са били членове на СДС, но са били изгонени или изключени.
"Тук става въпрос за хора, които през годините са свързани със СДС и не са вредили на съюза с думи, действия, или са се облагодетелствали на гърба на партията", поясни Кабаиванов.

Очевидно без да знае за оставката на Цветан Костов, лидерът на сините заяви, че партията остава вече с петима депутати в Народното събрание (след изключването на тримата те останаха 6 - б.р.), тъй като Михаил Михайлов на практика се е самоизключил като 2 години не е плащал членски внос. Самият той не е коментирал още, но след скандала около номинацията за КС поиска оставката на ръководството.
Ако той вече не е народен представител от партията, тя остава само с 4-ма депутати, които пък бяха заплашени с изключване, ако не подкрепят новата кандидатура. Те не го направиха и се чака решението за съдбата им.

По повод прокурорката Галя Гугушева, която бе предложена лично от него за член на КС съд след провала с кандидатурата на Петър Стоянов, Кабаиванов отрече да има истина в отправените към нея обвинения за имотни облаги, както и в твърденията, че между двама им има роднинска връзка.
"Това, че някои хора в задкулисието ще извадят доводи, този филм ние вече сме го гледали", каза той  и добави: "Дали кандидатурата ни ще бъде подкрепена от ГЕРБ ще видим", каза още Кабаиванов.
Според публикации в медиите, съпругът на Гугушева е братовчед на Кабаиванов.

Междувременно представляващият ВСС Соня Найденова допусна информацията за Гугушева да бъде проверена от Етичната комисия към съвета.
   Източник : dnes.dir.bg