Loading

Резултатите от проведения заедно с предсрочните парламентарни избори референдум в Радомир бяха отчетени на проведеното заседание

6 770 радомирци отговориха д „ДА“ на въпроса „Съгласни ли сте Община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Заради недостатъчната избирателна активност обаче референдумът не мина. На заседанието на общинския съвет бе прието решение, което оценява високо гражданската ангажираност и участието на жителите на общината в проведения референдум и приема резултата като ясен сигнал и желание на гражданите общината да се развива като екологично чист район и опазване на природата за идните поколения. С решението бе допълнен и Общинския план за развитие 2014- 2020 г. с теми по развитие на туризма и културно-историческото наследство както и за развитие на достъп и качество на средата на живот. Тук бе фиксирано намаляване на съдържанието на фини прахови части с 5%.
Не бе прието допълнение към решението направено от съветникът Боряна Методиева да не се разрешава добив когато уврежда човешкото здраве и вреди на околната среда. Васил Джоргов изказа позиция, че не може да се поставя под общ знаменател забрана на добива на подземни богатства, тъй като тук може да се включи добив на минерална или изворна вода. Той определи референдума като неуспешен. Съветниците настояха протоколите от секциите за референдума да се качат на сайта на общината. Като цяло решението на общинския съвет бе прието с пълно мнозинство от присъстващите 19 от общо 21 съветника. Трима съветника от групата „Съпротива“ не подкрепиха пълната забрана за добив на подземни богатства като гласуваха „въздържал се“.

mirogled.com