Loading

Радомирци традиционно почетоха "Спасовден" с курбан за здраве на манастира „Възнесение Господне“

Радомирци се събраха на манастира „Възнесение Господне“, който се намира на около 3 км. от града в Голо бърдо. Днес е храмовият празник и отец Александър отслужи литургия и бе осветен курбан за здраве. Благославянето на ястията, които след това се раздават безплатно на миряните е стара традиция в този край. Десетки жители на общината се събраха на манастирската поляна и извиха празнично хоро.

Не се знае много за историята на манастира „Възнесение Господне“. Има предположения, че на неговото място се е намирал един от най-големите и представителни манастири в района – „Св. Aрхангел Михаил (или Гаврил)“, в който резидирал и архийереят на Радомирската епископия. Според местните предания манастирът е изграден по времето на Втората българска държава, а при падането й под турско робство е разрушен. При повторното му построяване манастирът е разорен по време на австро-турската война през 1737 г. Чак през 1926 г. светата обител отново е възобновена, а в сегашния си вид е от 1992 г.

Според християнските вярвания след смъртта и възкресението си Христос се среща с учениците си в продължение на 40 дни. На 40-тия ден той се качва на Елеонския хълм и от там пред очите на всички се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. На български празникът носи името „Спасовден“, което произлиза от спасение.

източник:mirogled.com