Loading

Първото допитване до народа в Радомир ще се проведе на 5 октомври заедно с предсрочните парламентарни избори

Радомирци трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на въпроса „Съгласни ли сте Община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Общинският съвет днес на своето извънредно заседание взе решението, с което одобри предложението на Инициативния комитет за провеждане на референдума. Гласувани бяха и разходи от 30 000 лева за организиране на референдума от общинския бюджет , съветниците утвърдиха и образците от книжата за референдума- бюлетината, протоколи на секционните комисии и на общинската комисия.
В деня на изборите във всяка секция ще работят две секционни комисии- една за парламентарния вот и една за референдума. В общината ще работи и общинска избирателна комисия, която ще е само за референдума. Бюлетините и протоколите за парламентарните избори ще се обработват в Районната избирателна комисия в Перник.
За да бъде признат за легитимен референдума , трябва да гласуват малко над 9 000 избиратели, толкова, колкото са били на местните избори и повече от половината от тях да гласуват с „Да“. Общинският съвет даде съгласие на ИК да бъде предоставено помещение от 27 кв.м. за срок от 3 месеца.

източник:mirogled.com