Loading

Проучване в интернет: ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП

Анкетата на Дир.бг показва, че партията на Бойко Борисов би могла да има самостоятелно мнозинство в следващия парламент, а социалистите имат повече от два пъти по-малко подкрепа. Реалността обаче ще бъде по-различна.

Огромната преднина за ГЕРБ означава, че управляващите през последните почти 4 години продължават да са първа политическа сила. Всички конкретни резултати обаче трябва да бъдат приемани след уточнения:

Анкетата отчита нагласите на активните потребители на Дир.бг. Над 60 хил. души дадоха гласа си за първите две денонощия от публикуването. Това са под 10% от посетителите на сайта за този период. Анкетата е защитена, не може да бъде манипулирана и не отчита повторно подаден глас в рамките на един ден.

И все пак реалните резултати от изборите на 12 май ще бъдат по-различни. Тук е по-висока активността на привържениците на партиите, както и на българите от чужбина, които традиционно не гласуват масово. Анкетата показва и нисък дял на негласуващите, а на изборите те ще бъдат значително повече. В подобна анкета преди 4 години малко над 5% бяха декларирали, че няма да гласуват, докато на истинските избори неучастващите бяха почти 40%.

Традиционно в онлайн допитванията ДПС е по-слабо представено, отколкото в реалността. Т.е. ниският резултат на движението в анкетата не означава, че партията е изгубила влиянието си. Също традиционно Сините се представят много по-добре в интернет проучванията. Преди 4 години те получиха над 20% от предпочитанията на потребителите и около 7% на изборите. Днес те привличат подкрепата на около 9% от потребителите, което означава, че могат да изпитат трудност да прескочат бариерата за влизане в парламента. Причината за разминаванията за двете партии е профилът на аудиторията в интернет, която е повече в големите градове, където са избирателите на Сините, и по-малко в селата и малките градове, където са повечето избиратели на ДПС.

БСП има малко подобрение в подкрепата си сред потребителите. Преди 4 години социалистите спечелиха с около 40% повече на реалните избори, коeто ги оставя и днес в обичайните им рамки и след ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов е предпочитана за почти същия дял от потребителите, както преди 4 години. Резултатите показват, че никоя друга партия не успява да спечели от социалното напрежение в страната след началото на протестите, а „Атака“ се представя много по-слабо отпреди. Партията на Меглена Кунева "България на гражданите" е с близки резултати.

Резултатите от анкетата показват също, че не е изключено в следващото Народно събрание да попаднат само 4, дори и 3, партии и така сериозна част от избирателите да останат непредставени.

Профилите на участниците в анкетата разкриват, че подкрепата за ГЕРБ извън столицата е малко по-висока, но въпреки това партията остава много пред другите и в София. БСП получава най-ниската си подкрепа във Варна, вероятно заради протестите срещу подалия вече оставка кмет Кирил Йорданов, който дълги години беше подкрепян от социалистите.

ГЕРБ и „Атака“ имат повече подкрепа сред по-младите, докато БСП и Сините получават по-високи резултати при потребителите на средна и над средна възраст. Подкрепящите Бойко Борисов са най-много в секторите търговия и транспорт, докато Сергей Станишев е одобряван най-много от служителите в администрацията. „Атака“ разчита най-много на безработните, докато Сините – на работещите в образованието, науката и медиите.

Анкетата ще продължи да бъде активна до изборите. Тя е инициатива на Дир.бг и не е поръчана или платена от партии, социологически, рекламни и ПР агенции, фирми или други организации./dnes.dir.bg/