Loading

Протестиращият на Орлов мост - Човек на годината 2012

Годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека бяха връчени през днешния Международен ден на правата на човека

Един от протестите на Орлов мост срещу промените в Закона за горите през юни т.г. Един от протестите на Орлов мост срещу промените в Закона за горите през юни т.г.

"Протестиращият на Орлов мост"  е "Човек на годината" 2012 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 10 декември - Международния ден на правата на човека.

"Протестиращият на Орлов мост е Човекът на тази година. Този човек се мобилизира срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт в частни интереси и злоупотребява със своя суверен – гражданите, като си позволява да взима политически и законодателни решения от негово име, не в негов интерес, и така опорочава самия базис на представителната демокрация – приеманите от нас, народа, чрез парламента ни, закони", каза адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК и председател на журито на "Човек на годината", при връчването на наградата.

Асоциацията на Европейските журналисти - България (АЕЖ-България) и Тома Белев бяха отличени с двете втори награди.

Дейностите на Асоциацията на Европейските журналисти - България са в защита на свободата на изразяване, на медийната независимост, на правото ни, като граждани, да получаваме информация, която е чиста, неманипулирана и обслужва нас, обществения интерес, а не частните, политически или корпоративни, интереси на отделни лица, посочиха от БХК.

Асоциацията осъществява многобройни инициативи, в полза на добрата журналистика, включително платформа за събиране на данни за нуждите на журналистически разследвания и граждански проекти. Всеки месец асоциацията публикува класация за качествена и псевдожурналистика. През 2012 г. АЕЖ многократно е сигнализирала за неетично поведение, за подбуждане към междуетническа омраза и дискриминация, както и за натиск, оказван върху журналисти.

Тома Белев бe ръководител на Природен парк Витоша до февруари 2012 г. Той е от водещите членове на коалицията "За да остане природа в България", която обхваща близо 50 неправителствени организации и граждански групи, които се борят срещу заплахите за защитените територии в страната.

След отстраняването му Белев се превърна в естествен лидер на зеленото движение, водещ фактор в битката за опазване на българската природа, един от най-силните и категорични гласове в дебатите около Закона за горите.

На церемонията бе обявен и носителят на Наградата на публиката – независимият сайт за разследваща журналистика"Биволъ", събрал най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. 

Източник: VESTI.bg Снимки:БГНЕС