Loading

Проблем на столицата с прииждащи кучета от съседни общини

Кметът на София Йорданка Фандъкова помоли кметове от съседни общини да спрат прииждащите към София бездомни кучета. Това се случи на извънредно общо събрание на регионалното сдружение "Център", което обединява местните управи на столицата, Костинброд, Своге, Ботевград, Горна Малина, Радомир, Елин Пелин, Ихтиман, Самоков и Перник. Темата беше справянето с безстопанствените кучета, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

На срещата е направен анализ на състоянието в момента и са определени общи действия за решаване на проблема с овладяване на популацията на безстопанствени кучета. Граничните на София общини ще синхронизират нормативната си уредба с тази на София, като целта е уеднаквяването на действията.

Фандъкова запозна колегите си какви мерки се взимат в столицата. Общините от сдружението ще искат и законодателни промени, с които да бъде позволено изграждането на регионални приюти за бездомни кучета.

На няколко пъти от началото на годината Фандъкова съобщаваше за дошли нови бездомни кучета, като изразяваше съмнения, че идват от съседни общини. "Сезирала съм СДВР, защото зачестиха случаите и днес забелязах и лично случай на, бих казала, докарани абсолютно идентични кучета, които като че ли са били отглеждани, за да бъдат оставени", обясни в края месец май кметът. Тогава каза още, че "със сигурност са организирани - не случайно са дошли 5 еднакви кучета в квартал, в който никога не е имало".

Днес Фандъкова посети и общинския приют в Сеславци, предаде БТА. С нея дойде и басистът на "Меноар" Джоуи Ди Майо, който подкрепи кампания на Столичната община за осиновяване на изоставените кучета.

Общината днес отвори офертите за строителството на първата част от проекта за нов приют. Очаква се там да бъдат прибрани на два етапа по 1000 кучета, като бяха заделени 2.6 млн. лв

източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/13/1865277_fandukova_pomoli_kmeto...