Loading

Президентът на САЩ Барак Обама обсипа България с похвали

От думите на президента Обама стана ясно, че България е много дисциплинирана, много партньорска държава, която се ползва с много уважение по света, коментира премиерът Бойко Борисов, който вчера се срещна в Белия дом с американския президент.

Обама прати по Борисов поздрави и на ”първата му дама”

Нито една забележка няма към България президентът Обама, заяви той пред БГНЕС.

Президентът изтъкнал, че България е остров на стабилност в Източните Балкани и се очертава като регионален лидер, а лично Бойко Борисов окачестви като изключително ефективен световен лидер.
Обама дори се пошегувал, че с Борисов трябва да се внимава, тъй като има черен колан по бойни изкуства.

Премиерът обясни пред ТВ7, че на срещата е бил повдигнат въпросът за визите за български граждани за САЩ, както и за хода на разследването на атентата в Бургас, цитиран от "Фокус".
Обама заявил, че трябва да бъдат убедени всички в Конгреса, че визите трябва да паднат. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, обясни Борисов пред БТА.

Американският президент благодарил на Борисов за усилията на българските власти за разследване на кървавия атентат в Бургас и похвалил работата на общите българо-американски екипи.
Това, което българските служби са направили до момента по разследването на атентата в Бургас, се оценява изключително високо от всички служби по света, които работят по случая, коментира Борисов.
Аз съм бил полицейски началник доста време и когато представяш едни доказателства в съда, за да издържат... те трябва да бъдат безспорни, посочи той.
Поради тази причина страната ни е поискала помощта на американските и партньорските разследващи служби.
За да стане категорично едно доказателство, трябва да разкрием самоличността на взривилия се атентатор. Стана ясно, че службите разполагат с всичко необходимо това да се случи и е въпрос на време.

Ще се работи в посока българските граждани, които са работили в Щатите над 10 години, да могат да си получават пенсиите у нас.

Премиерът каза, че благодарение на балансираната политика, водена от правителството, страната ни успява да защити геополитическите си и национални интереси.
Като пример даде наложения мораториум върху добива на шистов газ у нас, както и този върху генномодифицираните организми.
Борисов посочи, че ГЕРБ и правителството на ГЕРБ нямат аналог по отношение на екологията. Ние, не случайно, винаги сме се вслушвали и еколозите са били наши партньори, отбеляза министър-председателят.

Стана ясно, че в разговора с Обама не е станало въпрос за мораториума върху шистовия газ.
„Тема „Шистов газ” можем да отворим едва тогава, когато по категоричен начин се докаже, че това не би повлияло дори на процент върху околната среда. Нека оставим света да се развива, да развива своите технологии. Ние в рамките на четири-пет години ще си придобием природен газ по конвенционален начин, а следващите поколения в България, знаейки, че имат шистов газ, могат да решат каквото си искат”, обясни Борисов.

Относно отношенията на страната ни с Русия, Борисов обясни, че те са много прагматични и са свързани с конкретни проекти.
Отношенията ни с Москва, и с Вашингтон обаче са водени най-вече от националния интерес.

Той пратил по Борисов поздрави и на "първата му дама".
Пред медията премиерът разказа, че три пъти се случило с Обама да бъдат с еднакви костюми и вратовръзки, пише "Дневник".
Последния от тях изборът на дрехите му направил дежурният по служба офицер Циков, който помолил генерала да смени костюма си, защото бил измачкан. На вечерята между Борисов и президента на САЩ обаче присъствала и Мишел Обама, която изявила желание да се запознае с първата дама на Борисов, тъй като очевидно двете имали еднакъв вкус.
И оттогава офицерът Циков се моли да не споменаваме за първата дама, за да не му се смеят в службата, обясни премиерът.

На срещата американският президент прояви чувство за хумор и заяви, че с премиера ни трябва да се внимава, тъй като има черен колан по бойни изкуства.

Обама подари на Борисов кристален орел - символ на САЩ, а получи от него копие на маската на цар Терес.                   Източник : dnes.dir.bg