Loading

Подготвят пилотиран полет до Марс

Космонавти ще прекарат една година на борда на Международната космическа станция, изучавайки ефектите върху тялото и психиката, което е един от първите стадий в подготовка на пилотирана мисия до Марс.

Двама ветерани са избрани за 1-годишната мисия на ISS, която е много пъти по-дълга от обичайния престой в космоса. Изследванията им ще се фокусират върху психологическите ефекти от дългия престой в космоса. Работата им ще е основа за американо-руските планове за изпращане на хора на Марс, което би изначавало, че космонавтите трябва да са подготвени за няколкогодишен престой в космоса, съобщава guardian.co.uk.

Американецът Скот Кели и руснакът Михаил Корниенко ще излетят към Международната космичаска станция през 2015 г., и трябва да се приземят в Казахстан година по-късно. И двамата имат по около 6 месеца в космоса в рамките на няколко различни мисии. Учените на земята ще следят дълготрайните ефекти на микрогравитацията върху човешкото тяло – от мускулната маса на двамата до тяхната сила и плътност на костите им.

Кели (48 години), бивш капитан от военоморските сили на САЩ, излиза за пръв път в космоса като пилот на совалка в мисията STS-103 през 1999 г. Следват още две пилотски мисии до ISS.

Корниенко (52 години) е бивш парашутист и е специализирал в самолетостроенето. За пръв път стъпва на борда на ISS през 2010 г., като до момента има 176 дни в космоса.

Към момента рекордът за най-дълъг престой в космоса се държи от руснака Валери Поляков, който стъпва на борна на „Мир” през януари 2004 г. и остава там цели 437 дни.

На снимката: Скот Кели (ляво) и братът-близнак Марк.

photo of Започва подготовка за пилотиран полет до Марс
Източник : aktualno.com