Loading

Петчленен състав на ВАС спря златотърсачите в Горна Диканя

Петчленен съСамородно златостав на Върховния административен съд (ВАС) спира временно златотърсачите край радомирските села Горна и Долна Диканя.   С Определение № 14549 от 20 ноември  2012 г. концесията за добив на злато и сребро в находище “Диканите”, участък “Вакарелец”, предоставена в края на 2011 г. на компанията “Голдън бийч прима БГ” за 35-годишен срок, ще се наложи да изчака продължаване на процесуалните действия по индивидуалните жалби на членовете на местен инициативен комитет на тричленката на ВАС, която преди това ги отхвърли.

Инициативният комитет на диканци и кметът на община Радомир обжалваха в съда  решението на Министерския съвет за концесията с мотива, че разкриването на златна мина в района ще увреди природата. При отдаването на концесията тихомълком беше увеличена концесионната площ, но липсваше условие за изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценка за съвместимост с “Натура 2000″, а те са задължителни при площи от над 250 дка.  Инвестиционното намерение беше за 209 хил. кв.м, което не ги правеше задължителни, но впоследствие по доклад на тогавашния зам. министър на икономиката Делян Добрев,  концесията е учредена върху  393 хил. кв.м.

В определението на петчленния съства на ВАС – І-ва колегия са  изложени обстойни съображения, според които определението, с което са оставени без разглеждане жалбите на Кмета на община Радомир, Йорданка Георгиева Турулийска, Симеон Георгиев Горолов и Станка Златкова Попова, както и на Димитър Богданов Лямов, Вергиния Димитрова Богданова, Пламен Борисов Цамбов, Митко Боянов Гиздов, Никифор Кирилов Давидов, всички в качеството им на членове на инициативен комитет, следва да бъде отменено.  Постановено е делото да се върне на същия състав за продължаване на процесуалните действия по жалбите. Тричленката отхвърли жалбите срещу решението за концесия с мотива, че нямат пряк материален интерес.

Според решението на МС запасите в мината край Диканите са общо 771 кг злато и 4521 кг сребро. “Голдън бийч прима” планира годишен добив от 35 000 т златно-сребърна руда годишно. Първоначалният капитал за отваряне на кариерата и инсталацията за преработка възлиза на 2.8 млн. лв. Според разчетите на икономическото министерство фирмата ще плаща най-малко 32 хил. лв. годишно, от които половината ще постъпват в общинската хазна в Радомир.

Опасенията на Инициативния комитет са от отравяне на почвата и водата с цианиди. Подписката им е подкрепена от над 400 човека.  С нея местните настояват  за обявяване на землищата на с. Горна Диканя и с. Долна Диканя за екологично чист регион, а местността Вакарелец за екопарк.

Източник  ГРАДСКИ  ВЕСТНИК