Loading

Перо - от битите футбулисти , през уредените мачове , та до ЦСКА . Паргов издирван от Интерпол.

 Вижте кой е новият партньор на Праховеца и Гърнето в Борисовата градина

Първан Първанов-Перо е на път да сложи официално ръка на ЦСКА и да стане третият собственик-гробокопач на клуба, заедно с дружките си Димитър Борисов и Иво Иванов. Перо, Гърнето, Праховеца - неочаквано добра комбинация! Така е, ама за "доброжелателите" на 31-кратните шампиони. Кой е Първанов? Какви ги свърши през годините? Какво слава си спечели като бос на Металург? Отговорите в следващите редове.

 

Скандалният пернишки "бизнесмен" е убиецът на Металург, след като го праща в историята с продадени мачове и много далавери в края на миналия век. С това започва, а последната му проява е свързана с измама с първия МОЛ в Града на миньорите. Той ще трябва да върне един милион на прекупвача, след като съдът анулира сделката. Оказа се, че Перо е продал терен, който не е негов. Но да се върнем по-назад във времето, когато Първанов безчинства във футбола.

 

Преди години той и Димитър Борисов имат общ бизнес със скрап. В Перник се говори, че трупат пачки като представители на покойния бос на ВИС 2 Георги Илиев (Перо му бил шофьор) и снабдяват със суровина "Стомана". В Металург Първан е президент, а Гърнето негово вице. Сега пак се събират, но този път са равнопоставени в ЦСКА. Заради скандал с продаден мач отборът е изваден от "А" група през 1999 г. Тогава гръмва и бомбата с бити и возени в багажници за сплашване футболисти. Те или са си искат заплатите, пропяват за уговорените срещи, или не са склонни да преподпишат изтичащите си договори (чети по-долу кои са въпросните играчи). След провала клубът просъществува само няколко месеца, а после е закрит напълно.

 

Перо се спасява, ставайки акционер в другия пернишки клуб - Миньор. АКЦИИ МУ ДАВА  РАДОМИРСКИЯТ  БИЗНЕСМЕН  КРАСИМИР  ПАРГОВ . Но и там управлението на Първанов претърпява провал. Играчите мизерстват без заплати, чакайки с месеци ръководството да им се издължи (тези в ЦСКА са свикнали на това при Гърнетата). Заради назряващи бунтове в отбора, екскметът на града Антоанета Георгиева е принудена да увеличи капитала на дружеството, за да сведе участието на Перо до минимум. Човекът губи интерес и Миньор е пред ръба на фалита. За да спести разходи, управата на клуба го доведе първо до "Б", а после и до "В" група.

 

ЧЕРНАТА ХРОНИКА НА ФУТБОЛНИЯ БОС ПЪРВАН ПЪРВАНОВ-ПЕРО

ГОНИ ИГРАЧ НА МИНЬОР ПО ПЕРВАЗ, ЗА ДА ГО НАБИЕ

В  КРАЯ  НА  МИНАЛИЯТ  ВЕК , ПРЕЗИДЕНТ  НА  МИНЬОР - ПЕРНИК  Е  ИЗДИРВАНИЯТ  ОТ  ИНТЕРПОЛ  БИЗНЕСМЕН  КРАСИМИР  МИХАЙЛОВ  - ПАРГОВ . ВЪПРЕКИ  ТОЗИ  ФАКТ  , НА  НЕГО  НЕ  МУ  ПРЕЧИ  ДА  СЕ  ПОКАЗА . ЧЕСТО  ОТПРАВЯ  ПОСЛАНИЯ  ПО  УРЕДБИТЕ  НАДЪХВА  ФУТБУЛИСТИ  И  ФЕНОВЕ.  ЕДИН  ОТ  ДИРЕКТОРИТЕ  НА  ОТБОРА  КИРЕ - ЗМЕЬО ПЪК , НЕ  СПИРА  ДА  ПОТРОПВА  НА  ВРАТИТЕ  НА  СЪДИЙСКАТА  ТРОЙКА  , НОСИ  ПАРИ  НА  ОТБОРИ  , ДА  СКАЧАТ  СРЕЩУ  СЪПЕРНИЦИ  НА  МИНЬОР . Заради него, Димитров и самия Перо, футболистът на "чуковете" Георги Караканов скача от перваза на сградата на клуба. След като опитват да го пребият, защото не си подновява договора. Футболистът "лети" от втория етаж, от администрацията на Миньоро, а след това лежи в болница. След този случай Михайлов се оттегля, отдавайки се на бизнеса си. На снимката - Перо и Змейо гледат мач на Пирин с Литекс.

 

ХВЪРЛЯ ПЕРДАХ НА ГЕНЧО СИМЕОНОВ

Първанов върлува здраво в Металург. Превръща се в страшилище за съдии и играчи, а един от тях ще го помни вечно. Това е нападателят Генчо Симеонов, по-късно вкарал гол на Нюкасъл в Англия с екипа на ЦСКА при равенството 2:2. Та симпатягата с палавите мустачки опитва да избяга от Металург с претенции за изтекъл договор. Хора на Перо го намират в родния му Козлодуй и го връщат с кола до Перник. Колко бой е изял нападателят не е ясно, но преподписа веднага, а дни след това не може да тренира.

 

РАЙЧО ПОДПИСА С ЕЛЕКТРОШОК!

Друг емблематичен случай от живота на пернишката футболна задруга е скандалът с Райчо Райчев. Легендарният вратар, известен повече като Райчо Белио иска да бяга след края на договора му в Славия. Той обаче е спипан от пернишки пазванти, които го вкарват в местно мазе, давайки му 40 минути за размисъл. По-късно, когато вече се освобождава от ангажиментите си към Миньор, Райчо разкрива: "Подписах с електрошоковата химикалка. След това два месеца не си усещах ръката, с която я "държах".

 

УРЕДЕНИТЕ МАЧОВЕ И КРАЙ НА МЕТАЛУРГ

Скандал между членовете на ръководството на Металург стои в основата на разкритията за уреждането на мач с Литекс. Бившият вицепрезидент на клуба и четирима футболисти заявяват, че перничани са играли симулативно във въпросния двубой. Като доказателство е предоставена касета със запис от разговори в съблекалнята на почивката, където ясно се чуват реплики в подкрепа на твърденията им. Разкритията са направени от бившия вицепрезидент на пернишкия клуб Калоян Стоянов-Цимбика (сега част от ЦСКА) и футболистите Генади Симеонов, Красимир Стоянов, Здравко Здравков и Филип Илков. И четиримата напускат отбора след края на сезона и по документи вече нямат нищо общо с Металург. "Идеята се въртеше още от края на шампионата, но момчетата се страхуваха да не им направят нещо", казва тогава Цимбика.

 

Според Перо доскорошната му дясна ръка се бори за президентския пост. Рокада обаче вече е невъзможна, защото Първанов държи контролния пакет акции в новоучреденото акционерно дружество. Според друга версия скандалът е за пари, но Стоянов отрича. Споменава се и трети вариант - разкритията да са плод на привързаността му към Левски и факта, че "сините" не стават шампиони тогава. И четиримата футболисти, които се осмелиха да свидетелстват срещу Металург, са изгонени от Перо с обвинението, че са продали мача с Левски, който столичани печелят с 3:0. "Гледахме 5-6 пъти видеозаписа на мача и е пределно ясно, че те играят под възможностите си", категоричен е Първанов. Перо обвинява Цимбика, че именно той е уредил победата на "сините" в Перник. "Приятели сме с Наско Сираков, тъй като аз живея в Испания, а там учат дъщерите му. Познавам се и с някои от играчите на Левски, както и от други софийски отбори. Ще заведа дело за клевета, защото съм обиден от твърденията, че съм продавал мачове", казва тогава Стоянов, който сега си пие на маса с Перо.

 

Това е Първан Първанов - новото лице на ЦСКА. Нищо хубаво не чака "червените", ако съдим за пернишкия бизнесмен от всички тези факти. На това мнение е и босът на Лудогорец Кирил Домусчиев. Той бе част от управата на "армейците", но си тръгна и остави Борисов и Иванов.

 

"ЦСКА е моят отбор от детските ми години. Ако отправих остри реплики, то те не бяха срещу ЦСКА. Те бяха срещу конкретни хора в управлението на ЦСКА. Те са срам за клуба. Това не е ЦСКА и ще има проблеми, докато те са там. Казах и ясно имената им, едва ли трябва отново да ги правя популярни", коментира Домусчиев в едно интервю от края на миналата година.

 

През ноември, след равенството между "червените" и неговия Лудогорец 2:2, той изля гнева си върху Първан Първанов-Перо, Димитър Димитров-Каубоя и Драголюб Симонович. Сега първият ще става съсобственик, за да върне Дуци на бял кон. Бог да се смили над  ЦСКА !                                                                                        Източник : Sportline.bg