Loading

Перник в челната тройка по запрашеност

Според стандартите до 35 дни в годината може да дишаме прах
смогПоредно наднормено запрашаване е измерено в Перник. На 9 януари, заедно с жителите на още 15 града отново сме дишали фини прахови частици над пределно допустимата норма от 50 микрограма на куб.м. В класацията по замърсеност на въздуха сме трети след Кърджали и Шумен с 2.68 пъти превишение на нормите.
Като главни виновници за смога се сочат използваното за отопление твърдо гориво и интензивния автомобилен трафик.
От декември насам в страната на няколко пъти са регистрирани сериозни превишения на максималните норми на запрашаване на въздуха. От Изпълнителната агенция по околна среда твърдят, че това не създавало непосредствена опасност за здравето, тъй като хората не били подложени постоянно на такова замръсяване.
Според стандартите, които са в сила от 2009 година, запрашеност над нормите е допустима в до 35 дни от годината.
Ако над този показател запрашаемостта вече крие рискове, то ние сме били всички рекорди, тъй като горе- долу в Перник, приблизително толкова са чистите дни през годината.
Лекарите съветват в прашните дни, хората с хронични белодробни заболявания , възрастните и децата, при възможност да не излизат навън, ако излизат – задължително да носят шал. И още да се диша през носа, тъй като се явявал филтър за токсичните вещества.
Източник: Градски вестник