Loading

Перголата – внесете уют и стил в градината

 

Ако сте собственик на къща с двор или с голяма тераса, можете да си създадете невероятно кътче за отдих с помощта на пергола.

Перголата е популярно архитектурно решение и за басейни, ресторанти, дори търговски обекти. Но класическите перголи са дървени и са предназначени за градината, като могат да се поставят навсякъде в нея, по пътеката или край самата къща.

Като често използван градински елемент, перголата има проста конструкция. Тя няма стени и покрив, а се състои от странични колони и напречни греди. В градината може да служи като опора за катерливи растения, да предпазва от слънцето, да послужи за създаване на малка зона за отдих, а освен това е и една отлична декорация.

Поставена в малък вътрешен двор, перголата го разширява визуално, а голямата градина става по-уютна.

Независимо с каква градинска площ разполагате, винаги можете да си обособите кът за релакс и забавление с помощта на пергола.

За неповторимата атмосфера на този кът сред природата може да ви вдъхновят следните идеи:

Разположете перголата близо до кухнята

Така, ако обичате да се храните навън, ще улесните пренасянето на храната и посудата. Можете дори да си направите лятна кухня, съчетавайки я с кът за отдих и хранене.

Засадете увивни растения около перголата

Има много катерливи и увивни растения, които биха превърнали перголата в цветен рай – бръшлян, клематис, китайска глициния, пълзяща хортензия, катерливи рози и др. Растенията ще ви служат за покрив и стени, като ви предпазват от слънцето и от любопитни погледи.

Декорирайте перголата

Много стилно и ефектно ще бъде декорирането на перголата с балдахин, ефирни завеси, меки възглавнички и саксии с цветя. Мястото ще стане приятно и ще ви действа много успокояващо.

Изберете ефектно осветление

За да използвате перголата и вечерта, добре е да помислите и за осветление. Може да се спрете на фенери, лампион, LED осветление, а преди Коледа да украсите с малки мигащи лампички.

Направете си зимна градина

За реализирането на този замисъл ще ви трябва малко по-голямо вложение. Нужно е да си купите найлонова тента и да „опаковате” перголата в градината. В това затворено пространство може да си подредите градинските мебели, да сложите меки възглавнички на столовете и поларени одеала. Ще си създадете неповторим уют навън. Може да си поставите и отоплителен уред, свещници или интересни фенери за по-романтична атмосфера.

Не подценявайте металните перголи

Въпреки че класическите дървени перголи придават по-естествен вид на конструкцията и по-голяма хармония с природата, на пазара се предлагат и метални перголи. Те са стоманени и алуминиеви и са много по-здрави от дървените.

Алуминиевите перголи например са много леки, сглобяват се лесно, а и цената им е достъпна. Сред многото модели практичен избор е свободностоящата пергола. Тя е устойчива на всякакви атмосферни въздействия, може да се контролира дистанционно, има и вградено LED осветление.

Каквато и пергола да поставите на открито, дори изработена от самите вас, тя трябва да се впише в екстериора на дома ви. Винаги можете да експериментирате и с повече въображение да внесете уют и стил в градината си.