Loading

Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си

Светият отец заявява, че е прекалено възрастен, за да изпълнява мисията си.
Папа Бенедикт XVI изненадващо обяви, че ще се оттегли в края на месеца, тъй като е прекалено възрастен, за да продължи да заема поста си.
Осемдесет и петгодишният папа зае Светия престол през 2005 г. след смъртта на Йоан Павел II. Тогава на 78 години бившият кардинал Йозеф Ратцингер бе един от най-възрастните папи, избирани някога.

Оттеглянето от поста не е безпрецедентно, но е рядкост. Това ще бъде първото слизане от престола в модерната история, белязана по-скоро от случаи, в които папите умират, докато изпълняват мисиите си. Последният глава на Римокатолическата църква, който се оттегля от поста си, е папа Григорий XII през 1415 г., но той е принуден да го направи, за да сложи край на Папската схизма. Преди него през 1294 г. доброволно от Светия престол се отказва папа Целестин V след едва пет месеца на поста.

В официалното си обръщение Бенедикт XVI казва: "След като многократно изпитах своята съвест пред Бог, съм убеден, че силите ми вече не са достатъчни заради напредналата ми възраст. В днешния свят на бързи промени, разтърсван от уместни въпроси за вярата, за да управлявам, са нужни сила на духа и тялото. Сила, която през последните няколко месеца намалява в мен до степен, в която трябва да призная неспособността си адекватно да изпълнявам задълженията, които са ми поверени".

Братът на родения в Германия Бенедикт XVI - Георг Ратцингер, обяснява пред британската ВВС, че лекари са препоръчали на Светия отец да не предприема повече трансатлантически пътувания и той от няколко месеца обмислял да слезе от поста си. Освен това папата имал трудности в придвижването. "Това е естествен процес. Възрастта му тежи. На тези години брат ми иска повече да си почива", казва Георг Ратцингер.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди заяви, че дори най-близките сътрудници на папата не са знаели какви са плановете му и са останали изненадани от новината. Той допълва, че решението му показва "голям кураж" и "решителност". Италианският премиер Марио Монти коментира, че е "силно разтърсен от тази неочаквана вест".

Сега Ватиканът обяви, че новият папа ще бъде избран преди края на март. Сред най-често споменаваните имена на потенциални наследници са архиепископът на огромния диоцез Сао Пауло Одило Шерер, ръководителят на ватиканския департамент за източните църкви Леонардо Сандри, ръководителят на ватиканския департамент за справедливост и мир Питър Търксън от Гана (смятан за водещия претендент от Африка), архиепископът на Милано Анджело Скола и кардиналът на Виена Кристоф Шьонборн.

Бенедикт XVI оглави Римокатолическата църква в момент, когато тя бе засегната от един от най-големите скандали от десетилетия, свързан със сексуалното насилие над деца от свещеници. Той стана известен със своя консерватизъм по теми като хомосексуалността и жените-свещеници./capital.bg/