Loading

Откриха паметник на загиналите във войните жители на радомирското село Кошарите.

26 са войните от населеното място, дали живота си за свободата и независимостта на България. Паметникът е висок 2,60 м., на върха му е издигнат кръст, а на върха  е изписано „Вечна слава на героите“. Инициативата за изграждането му е на кметския наместник на Кошарите Методи Крумов.

На черни мраморни плочи са изписани имената на загиналите в бой кошарчани през войните от 1912 до 1945 г. Отец Александър Стоев от храма „Св. Димитър“ в Радомир освети паметника, а на откриването присъстваха кметът на общината Пламен Алексиев, зам. кметът Любка Димитрова, зам. председателят на общинския съвет Василка Стоилова, общински съветници и вного жители и гости на селото.  Ученици от клуб „Историк“ от Техническата професионална гимназия „Никола Вапцаров“ в Радомир с ръководител Юлиян Ситарски развяха на тържеството българското знаме и знамето на Европейския съюз.

Средствата за изграждане на паметника са от дарения на местните жители и общината. „Подвигът на героите трябва да се помни вечно“, каза при откриването кметът на Радомир Пламен Алексиев. Паметникът бе отрупан с венци и цветя от признателните потомци.

източник:mirogled.com