Loading

Откриха нов метод за унищожаване на раковите клетки

Учените от Северозападния университет на САЩ създадоха нов метод, с който е възможно да се откриват и отделят раковите клетки от здравите в човешкия организъм, което ще помогне при лечението на раковите заболявания.

Създателите на новия метод твърдят, че повечето случаи на смърт от рак са свързани с метастазите, или по-просто казано, с разпространението на раковите клетки из целия организъм. Сега те са открили метод, чрез който е възможно да се контролират движенията на опасните клетки.

Изследователите са разработили специален имплантен материал, който встъпва като биологичен катализатор, стимулиращ разлагането на раковите клетки, без да въздейства на здравите. Отделянето на раковите клетки от здравите е много важно, тъй като всички прилагани днес методи убиват раковите клетки заедно със здравите.

Новият метод, получил името „раков капан”, има адресен метод на въздействие, което позволява да се атакуват ракови клетки дори в най-важните органи, като например белите дробове или храносмилателния тракт.

„Признаваме, че новият метод предлага нетрадиционен подход към борбата с рака като цяло и метастазите в частност, той доста се различава от другите методи, като например химиотерапията. Предстои ни да го оптимизираме за по-практическо използване, но самата идея предлага нов подход към терапията на рака”, казват от университета.

Подобен метод е създаден по-рано от изследователите от станфордската медицинска школа. Те открили ново семейство сложни протеини, които помагат на стволовите клетки от кръвта да се борят с раковите. Изследователите разказват, че новите протеини блокират делението на раковите клетки в кръвта и предотвратяват разпространението на туморите.

Специалистите отбелязват, че засега откритието им е потвърдено само в кръвта на лабораторни мишки, но няма основания да се смята, че в човешкия организъм този процес ще протича по различен начин.

В Станфорд говорят за блокиращите молекули не само като за защитници на кръвта от развиващите се ракови клетки, но и като борци с вече съществуващите. Сега изследователите се опитват да разберат как точно протеините са борят с раковите клетки. Предполага се, че те използват същите механизми, както и имунната система на човека, но в по-активна форма . Източник: CyberSecurity