Loading

Орел от черен мрамор на скулптора проф. Евгени Кузманов от Радомир краси Белия дом

Той е подарен на президента Бил Клинтън при посещението му в България.
„Когато тук идва Клинтън моя орел от черен мрамор го подариха от името на парламента. Йордан Соколов тогава беше. Сега той е в Белия дом и българи, които ходиха там, ми се обаждат, че са го видели. Аз имах изложба тогава и случайно го виждам Йордан Соколов. Той беше дошъл на „Шипка“6 за 100-годишнина на Дечко Узунов и аз като го видях, му дадох една покана за моята изложба. Той взе че дойде. И като го видя вика „защо да не го подарим на Клинтън“, спомня си големият наш художник, който е почетен гражданин на Радомир.
Проф. Евгени Георгиев Кузманов е роден на 13 май 1941 г.в Радомир.Завършил e Скулптура в Национална художествена академия „Николай Павлович“ – София. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия, Русия.Преподавател по скулптура в Катедрата по изобразително изкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.
Разностранният талантлив творец е автор на 11 книги – романи, повести, разкази.

Носител е на наградата „Гравитон“ (1996) за фантастика и на голямата награда от Третия национален конкурс “Развитие” за 2000 година за романа му “Виявици и фучавини”, в който героите са радомирци.
Заради романа му „Чайки далеч от брега“, в който Кузманов изобразява с метафоричен език тоталитарното общество за дълги години той е сред игнорираните автори.
„Аз бях забранен автор, кой каквото ще да разправя по този въпрос. Тогава бяха поумнели малко комунистите, нямаше списъци със забранени автори , тогава не се казваше официално „на този няма да се публикуват работите“ , но казваха по телефона „виж го тоя там, махни го“. Така че мен не ме публикуваха до промените. След това аз имам 11 книги до сега. Аз съм такъв човек, продължих да пиша, въпреки че не ме публикуваха. Аз съм единствения писател, може би, с толкова много ръкописи „в чекмедже“ . Сега има свобода, всеки може да публикува , къде са ви ръкописите против комунистите, против системата? Аз всички романи, които издадох след 10/ ноември 1989 г. б.а./, съм ги написал преди това“, разказва писателят.

източник:mirogled.com