Loading

Около света без капка гориво

Solar Impulse вече държи рекорда за най-дълъг полет, нужното „гориво" за който е дошло от слънчевата енергия. Сега амбицията на швейцарския екип ги води към следващата голяма цел: въздушна обиколка на Земята. Самолетът се задвижва от слънчева енергия чрез 12 000 клетки, монтирани върху крилете му и захранващи четири витлови двигателя, разказва dailymail.co.uk.

Енергията от слънчевите лъчи се събира в акумулатори и по този начин самолътът може да лети и през нощта, като плановете на екипа са да направят околосветското си въздушно плаване за 20 денонощия.

В момента Solar Impulse държи рекорда за най-дълъг управляван полет на слънчева енергия - 26 часа над Швейцария на височина 9150 м. По-рано тази година самолетът прелетя близо 2500 км от Европа до Северна Африка, но създателите му, швейцарците Бертран Пикар и Андре Боршберг, вярват, че дизайнът му би позволил да остане във въздуха много по-дълго време.

Solar Impulse има размах на крилата на джъмбо джет, но тежи колкото малък автомобил.

Слънчевите клетки не са само монтирани върху крилата - реално самите те са крилата на Solar Impulse, като трансформират слънчева енергия директно в ток. „Електричеството отива направо в двигателите и акумулаторите, като по този начин можем да летим до следващия изгрев", коментира Бертран Пикар. „На теория това може да продължи вечно."

 

Пикар произхожда от семейство на приключенци. Дядо му поставя височинен рекорд. Баща му също, но в обратна посока - към дъното на океана, спускайки се с батискаф към т. нар. Challenger Deep в Марианската падина.

Бертран Пикар не изостава от своите роднини. Той вече има една победа в трансатлантическо състезание с балони, като стана и първият човек, обиколил Земята с балон без междинни кацания. Пътешествието обаче завършва с катастрофа в египетската пустиня, след като Пикар остава без гориво. За щастие се разминава без сериозни травми. Така в него се заражда идеята да обиколи света без капка гориво.

Пикар и Боршберг се надяват да тестват последния дизайн на своя самолет с полет от Калифорния до Вирджиния догодина, преди да започнат околосветското си пътешествие през 2015 г.

Източник : aktualno.com