Loading

Oчаква се разделено сметосъбиране в Радомир през 2013 г.

Новите контейнери в РадомирНа проведената тази сутрин сесия на Общински съвет Радомир, зам.-председателят на ОбС Василка Стоилова отправи питане към кмета Пламен Алексиев относно прекратяването на договора с фирмата по сметосъбиране и това по какъв начин ще се поддържа чистота в града.

Алексиев даде пространен отговор на питането, като подчерта, че разривът е бил неизбежен, тъй като общината е натоварена с непосилни, дори грабителски, задължения. За да се осъществяват плащанията към фирмата, е било необходимо да се разпродатат множество общински имоти, да се закрие болницата, да се отклоняват средства от детски градини, само и само да може да се плати сметосъбирането. И въпреки всичко, събраните пари пак не са били достатъчни.

Кметът направи съпоставка с други съразмерни общини, които плащат от порядъка на 450 до 650 хил. лв., докато Радомир дължи около 1,6 млн. лв. годишно.

Трудната събираемост на средствата се дължи и на факта, че много предприятия и фирми отказват да плащат непосилната такса смет, като по този начин тежестта се прехвърля основно върху гражданите.

Алексиев допълни също, че фирмата е направила и редица нарушения като недобрата охрана на депото за отпадъци, до което се допуска нерегламентиран достъп, както и отказът й да предостави разрешителното и отчетните документи, с които да докаже, че легално извършва услугата.

Кметът увери, че своевременно града е снабден с нови контейнери и кофи за боклук, снабдяването продължава за местата, където са недостатъчни и сметосъбирането постепенно възстановява своето нормално функциониране. Той допълни, че се разработва програма за въвеждане на разделно събиране през 2013 г., която трябва да облекчи работата по сметосъбиране и да намали размера на такса смет.

Председателят на ОбС Кр. Борисов се опита да защити досегашната фирма, като изтъкна, че Радомир е бил един от най-чистите градове, но призна, че е допусната грешка и когато се е сключвал договора, това не е било подложено на обществено обсъждане и не са преценени адекватно възможностите на общината.

Advertisements

Източник  radomirsko.com