Loading

Общинската избирателна комисия в Радомир отказа да отстрани съветника Давид Бонев /ГЕРБ/ от Радомир.

Искането затова бе направено от председателя на минипарламента Красимир Борисов, защото колегата му не се явявал на заседания без уважителна причина. Бонев е отсъстват от 6 сесии при проведени общо 13.

„Длъжен съм по силата на член 30 ал. 4 т.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация да уведомя ОИК, която да покани на негово място следващият в листата на партията. Законът предвижда това да се предприеме при отсъствие без писмено подадена молба, в която е обяснена причината при три поредни отсъствия или при пет в рамките на една година. Давид Бонев е отсъствал от 6 заседания, от които четири поредни“, поясни уведомлението до ОИК Красимир Борисов.

Общинската избирателна комисия на свое заседание не е взела решение за отстраняване от Общинския съвет на Бонев. Председателят на ОИК Ива Крумова отказа да съобщи по телефона мотивите.  Според решението няма нарушение на цитирания от Красимир Борисов член на ЗМСМА. Председателят на Общинския съвет вчера не беше получил решението на ОИК, въпреки че то бе залепено на стъклото на ритуалната зала в сградата на общината за сведение на гражданите.  Давид Бонев пък е обяснил, че не е уведомяван за заседанията.Представил и доказателства, че по това време е бил в задгранични командировки от фирмата, в която работи.  От справка в Общинския съвет обаче става ясно, че за част от заседанията, на които той е отсъствал, е присъствал на заседания на постоянните комисии.

Решението на ОИК подлежи на обжалване пред Административния съд в Перник.

Давид Бонев не бе открит за коментар.

източник:mirogled.com