Loading

Нова станция за природен газ ще бъде изградена в Радомир

Изграждането на новата станция в Радомир се налага, тъй като природения газ няма собствен аромат и трябва да бъде направена система за одориране. Одорирането е технически способ, при който в газа се добавя определено количество силно и с характерна миризма вещество, наричано одорант. Целта е при инцидентни изтичания на газ в газифицирани обекти, намиращите се там хора да усетят специфичната миризма и веднага да се обадят на аварийния телефон в газоразпределителното предприятие, което им доставя газ. Този способ за превенция е възприет и нормативно регламентиран в Република България от европейските страни със силно развита газова промишленост като Германия, Италия и Холандия.

За съоръжението ще бъде извършено преотреждане на земеделска земя, на която да се построи техническата инфраструктура. Това ще стане с решение на Общинския съвет в града. Станцията ще бъде изградена на площ от 430 квадратни метра върху пета категория земя в Радомир. Проектът предвижда, изграждащата се в града газоразпределителна мрежа да се захранва с природен газ от новопостроен газопровод от кранов възел до газоразпределителна станция. Преди доставката до крайния потребител обаче е технологично задължителен процесът на одориране.

В момента в Радомир се извършва газификация. При първия етап ще бъдат поставени 11 км газопреносна мрежа и отклонения. Тя ще обхване училищата, обществените сгради и административната сграда на общината в Радомир. Първият етап трябва да приключи за три месеца, а целия проект – до края на 2011 г.

 

 

Източник: http://mirogled.com/?p=17176