Loading

НАСА: Мощността на взрива на Челябинския метеорит е била над 300 килотона

Небесното тяло с диаметър 15 м и маса около 7000 тона, е навлязло в атмосферата на Земята със скорост минимум 64 000 км/ч., смятат в американската космическа агенция. Част от метеоритната отломка е паднала в езеро.

Мощността на взрива, избухнал при навлизането в атмосферата на метеорита над руската Челябинска област, е била от 300 до 500 килотона, сочи оценката на НАСА. www.nasa.gov

Това е около 20 пъти повече от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима, изчислили спецове от НАСА.

Небесното тяло с диаметър 15 м и маса около 7000 тона, е навлязло в атмосферата на Земята със скорост минимум 64 000 км/ч., смятат в американската космическа агенция, и се е взривило на височина от 19 до 24 км.

Данните донякъде се различават от тези на Руската академия на науките. Според руските специалисти метеоритът е влязъл в атмосфеата с 54 000 км/ч и е избухнал на 30-50 км височина.

Представителят на отдела на НАСА за изследване на метеорни тела Бил Кук заявил за ИТАР-ТАСС, че падналият на територията на Русия метеорит се е откъснал от разположения между Марс и Юпитер пояс на астероидите.

Той подчертал, че откриването предварително на подобно космическо тяло е изключително трудно - за тази цел земните телескопи трябва да бъдат насочени в нужната посока в точно определено време.

НАСА възприема сериозно заплахата от сблъсък на Земята с други космически тела и ежегодно харчи за наблюдение на обекти в околоземното пространство 20 млн. долара, докато преди няколко години заделените за тази програма средства били едва 4 млн. долара, добавил той.

Междувременно от министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че днес

шестима водолази ще търсят отломки от метеорита в езерото Чабаркул,

където падна метеоритът. Засега министерството не потвърждава, че са намерени каквито и да било отломки.

Тази сутрин ведомствен самолет "Ил-76" излетя от Челябинск с тежко пострадала при падането на метеорита жена, която ще бъде транспортирана за лечение в Москва. Тя е получила счупване на гръбначни прешлени, падайки по стълбите вследствие на взривната вълна.

По последни данни общият брой на пострадалите вчера е 1145 души, като 50 души са настанени в болница.

Що се отнася до материалните щети, само в Челябинска област са пострадали почти 3000 сгради. По предварителна оценка на местната администрация материалните щети ще възлязат на 1 млрд. рубли, макар че министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков оцени щетите до този момент на 400 млн. рубли, позовавайки се на данни на министерството./vesti.bg/