Loading

Наркозависими и алкохолици ще се лекуват в защитено жилище в радомирското село Владимир

Общинският съвет в Радомир вече даде съгласие общината да кандидатства за откриване социална услуга.

„Защитено жилище за лица с наркотична и алкохолна зависимост“ ще е делегирана държавна дейност. Още от днес общината ще депозира необходимите документи, за да бъде осигурено финансирането от следващата година, поясни кметът Пламен Алексиев.
Целта на това жилище с капацитет 15 души е създаване на умения за социално включване, осмисляне на свободното време и развиване на потенциала на хората със зависимости, подпомагане на социалната им адаптация, повишаване на пригодността им за самостоятелен и качествен живот и да се чувстват значими и полезни.
„Защитеното жилище е създадено от частната фондация „Бетел България“ и функционира от пет-шест години. В началото имаше проблем между зависимите и местните жители, но след като започна да функционира защитеното жилище хората от Владимир се успокоиха, защото видяха, че там тече една добра работа. Провеждат се мероприятия, които стабилизират младите хора, връщат ги отново към добрия начин на живот“, обясни Първолета Александрова, завеждащ социални дейности към общината.
Поведението на зависимите е добро,и местните ги приели вече като дори ги наричали „нашите деца“. Момчетата пък често били в услуга на местните. Курсът на престой на зависимите е индивидуален и е в зависимост от личността. Някои се адаптират по-бързо и се чувстват стабилни за няколко месеца. Други пък са по-лабилни и престояват в жилището по 2-3 и повече години. По тяхно желание, когато се чувстват по-стабилни имат право на домашни посещения, връщане в средата и обратно в защитеното жилище. Зависимите по собствена воля спазват правилата на защитеното жилище .
„На практика това са две жилища с капацитет от по 15 младежи. Едните са с наркотична, а другите с алкохолна зависимост. Издръжката е на член на организацията. Това е една сравнително нова услуга на територията на общината. Ние я подкрепяме и след 1 април ще кандидатстваме за държавно делегирана дейност, за да подпомогнем тяхното съществуване, каза зам. кмета на общината Любка Димитрова. Според нея това защитено жилище е изключително необходимо.

източник:mirogled.com