Loading

Над 3 000 човека са се подписали в подписката за провеждане на референдум в Радомир

Необходимите парафи обаче са 4000. След като бъдат събрани, ще стане възможно провеждането на първото в общината допитване до народа.

Подписи се събират на близо 100 места в клубове, магазини, на открито на възлови места в града и в 32-те населени места. След събиране на подписката ще бъде определена дата за провеждане на допитването само с един въпрос : „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“.

Инициатор за провеждане на референдума е екоактивистът и председател на Инициативния комитет за защита природата на Долна и Горна Диканя Асен Велев. След като диканци спечелиха съдебната битка в концесионера „Голдън Бийч Прима БГ“ за недопускане добив на злато от местността „Вакарелец“ над Горна Диканя, борбата за чиста природа продължава.

Сега предстои нова битка с дружеството „Геотехникс инженеринг“, която е получила право да проучва около 13 км в землищата на радомирските села Горна и Долна Диканя и на самоковските Ярлово и Ковачевци. Делото срещу разрешената концесия е насрочено за септември. Радомирци са категорични, че не си дават земята.

Ако референдумът успее нито една концесия за добив на подземни богатства на територията на общината няма да се реализира без одобрението на населението.

източник:mirogled.com