Loading

На 87-годишна възраст почина бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър

"С голяма тъга Марк и Керъл Тачър обявяват, че тяхната майка – баронеса Тачър, тази сутрин почина спокойно след инфаркт", съобщи говорителят й Лорд Бел в понеделник, 8 април.
Тачър страдаше от болестта на Алцхаймер, през последните години претърпя и няколко инсулта и нямаше публични прояви.
Бъкингамският дворец разпространи изявление от името на британската кралица Елизабет ІІ, която изразява "дълбоката си скръб" от новината за кончината на Маргарет Тачър. Премиерът Дейвид Камерън заяви от своя страна: "Загубихме един велик лидер, велик министър-председател и велик британец".

Тя бе първата жена премиер на Великобритания. Става лидер на консерваторите през 1975 година и печели изборите през 1979, 1983 и 1987 година.

Желязната лейди бе министър-председател от Консервативната партия в периода от 1979 до 1990 година и стана символ за безкомпромисно дясно управление.

Тя проведе болезнени реформи, тотална приватизация и други стъпки за намаляването на ролята на държавата и синдикатите в икономиката.

Тачър приватизира най-големите държавни фирми в Англия - British Telecom, British Petroleum (BP), British Airways и други, като срещна острата съпротива на синдикатите. След непопулярните мерки, които предприема по време на управлението си, са и намалението на социалните помощи и затваряне на губещи мини.

Тачър обаче успява да намали значително безработицата и да доведе до значителен ръст британската икономика, но заради непопулярните си решения все още не се приема еднозначно от британците.

Тя ще бъде запомнена с това, че поведе страната към война с Аржентина заради Фолкландските острови през 1982 година.

Тачър бе наречена Желязната лейди от съветската пропаганда, като това прозвище бе разпространено в цял свят чрез Радио Москва. Тя от своя страна остана в историята и с репликата "My job is to stop Britain going red"./mediapool.bg/
Ето един от коментарите на наш политик, който е имал честта да се срещне официално 3 пъти с нея: "Изпитвам огромна благодарност към тази забележителна жена, чиято прозорливост, воля и последователност имаха решаващ принос за рухването на комунизма. Имах огромното щастие няколко пъти да се срещна с нея, първият път през април 1990 г. с делегацията на СДС начело с Ж. Желев. Тя принадлежи към малцината държавници, които промениха страната си и света завинаги. Дълбок поклон!" Стефан Тафров - български дипломат и политик, носител на най-високата степен на Ордена на почетният легион - Франция.