Loading

Може да вдигнат заплатите в здравеопазването

Година на избори е, но ГЕРБ няма да остави дупка в бюджета за следващото правителство, което и да е то. Ние обаче се готвим да управляваме и втори, и трети мандат. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

„Миналата година се оказа по-добра, отколкото беше прогнозирано. Ние и Германия имаме съвсем малък дефицит, а в ЕС само Швеция отчете излишък. Оттук излиза възможността през тази година доходите в определени сектори да се увеличат. Кои ще са тези сектори ще стане ясно през февруари – март”, допълни той.

Добрите бюджетни резултати от декември дават на държавата допълнителен ресурс от 750 млн. лева. Част от тези пари могат да отидат в здравеопазването, т.е. да има увеличение на заплатите на лекарите. Други увеличения на доходи могат да станат факт при армията и в сектора на културата. "До края на месеца всички увеличавания на доходите трябва да са ясни”, съобщи Дянков.

Повече пари за майките обаче няма да има, категоричен беше министърът. „Ще се строят детски градини”, каза Дянков в студиото на Нова телевизия.

Дянков добави още, че заплатите в системата на МВР са достатъчно високи и не вижда логична причина да се вдигат още. Такова предложение беше дадено преди време като механизъм за борба с корупцията.

Финансовият министър се похвали, че за миналата година НАП са събрали със 101% повече, а Агенция „Митници” – 103% повече. „Това по-добро изпълнение е защото месец декември е доста силен, предвид това, че през този месец има доста празници и хората пазаруват много”, обясни Дянков. И двете институции си презипълнили бюджета си с около 200 млн. лева.

За АЕЦ „Белене” и референдума

„Има много по-смислени неща, за които могат да се използват тези 14 млн. лв. за референдума”, категоричен беше той. По думите му тези пари няма да са толкова. Те ще са около 5-6 млн. лв. повече, или около 20 млн. лв., тъй като има и допълнителни разходи.

Дянков изрази съжаление, че първият референдум у нас по време на демокрацията е по такъв безсмислен за обществото въпрос. Според него дори референдумът за пушенето на закрито е по-смислена тема.