Loading

Мощен трус разтърси Земята

Земетресение с магнитуд от 6,1 по скалата на Рихтер разлюля Земята по крайбрежието на Русия, в южния край на полуостров Камчатка

Мощен трус разтресе Земята рано тази сутрин.Земетресение с магнитуд от 6,1 по скалата на Рихтер разлюля Земята по крайбрежието на Русия, в южния край на полуостров Камчатка, съобщи новината Агенция АФП, която се позова на американската геоложка служба, цитирана от БЛИЦ.

Трусът е бил с огнище на дълбочина от 9,7 км, а епицентърът му е бил на 269 км от град Озерновски, разположен в източната част на южния край на полуостров Камчатка.

По данни на сеизмологичните служби няма информация силното земетресение да е нанесло материални щети и да има пострадала хора от него. Експерти споделят, че полуостров Камчатка често е бил обект на действието на различни природни стихии. Сеизмолозите напомнят, че предишното мощноземетресение в този регион беше само преди три седмици, на 1 март 2013 г., когато трусът беше с мощност от 6,6 по скалата на Рихтер.

Само преди два дни България също беше подложена на действието на сеизмологичните процеси в Земята. Слаб трус бе усетен в Свиленград, на 258 км в източна посока от София. Земетресението е било с огнище на дълбочина от 8 км и с магнитуд от 2,1 по скалата на Рихтер.

Малко по-рано бе регистрирано и земетресение край Бургас, с магнитуд 2,1 по Рихтер. То е било с епицентър на 8 км в източна посока от Средец, на 24 км в югозападна посока от Бургас и на 254 км на юг от Букурещ. Добрата новина за България е, че и двата труса не са нанесли материални щети./perunik.com/