Loading

Много повече болни от рак след аварията в Чернобил

Много хора днес нямаше да са болни, ако Тодор Живков не бе наредил: “Ще си мълчим”. Тепърва ще се появяват още адски последствия от избухването на атомната централа

На 26 април 1986 г. избухва един от реакторите на руската атомна централа в Чернобил. Едни от най-пострадалите от тежката авария, отнела живота на хиляди хора и засегнала здравето на няколко поколения европейци, сме именно ние, българите. Години наред лекарите отказваха да признаят, че драстичното увеличение на редица сериозни болести, сред които някои видове рак, е свързано с Чернобил. Днес обаче статистиката е безмилостна - с 2% се е увеличил броят на българите с онкологични заболявания само за една година. Раково болните у нас са двойно повече в сравнение с 90-те години на миналия век!

Около 223 000 българи общо се борят с рака в момента. Всяка година заболяват нови около 30 000 наши сънародници. През 2010 г. лекари прогнозират, че коварната болест ще покоси още 36 000 души. Смъртните случаи също се увеличават и са достигнали до 17 хиляди годишно.

2,5% от българите са болни от рак, показват данните на Националния раков регистър. Ракът на гърдата, на тялото и шийката на матката, на белия дроб, на дебелото и правото черво, както и карциномите на простатата непрекъснато се увеличават, като за последните 20 години има почти удвояване на случаите. Преди две десетилетия заболеваемостта от рак на гърдата у нас е била около 180 на 100 000 жени, а сега е стигнала до 300 на 100 000, сочи жестоката статистика!

По традиция статистиците отчитат най-масовите видове рак и се спестява информацията, че вече и 13-годишни ученици се оперират от тумори на щитовидната жлеза. Плавно, но сигурно се увеличават и тийнейджърите, които имат нарушения в дейността на важната жлеза и на хипофизата.

Увеличават се и българите, които имат проблеми с репродукцията и страдат от стерилитет. Това е именно поколението на 25-30-годишните, които са се родили скоро след аварията в Чернобил.

Престъпно мълчание

Преди 24 години управляващите мълчат дни наред за опасната радиация, която всеки от българите е погълнал. Тогавашният шеф на Националното следствие Ангел Александров, разследвал трагедията, проговори за нея едва сега. На 4 май 1986-а Тодор Живков разбира, че положението е много сериозно, но отсича: ”Ще си мълчим”. През това време деца и възрастни ядяха пресни марули, салати и лук на корем. В същото време за семействата на висшия ешелон дори копърът за таратора е бил проверяван за радиация над нормата! А днес щеше да има много по-малко болни българи, само ако на хората през първите дни след аварията бе казано да не ходят много навън, да излизат само с марли на устите, защото във въздуха има радиоактивен йод, който се разпада за 7-8 дни. Останалите елементарни съвети, които е трябвало да спазва всяко домакинство, са били да мият по няколко пъти плодовете и да накисват месото във вода за 72 часа. Тези прости правила щяха да намалят значително щетите върху здравето на българите за поколения напред.

“Тогава правихме експертизи, които показаха 18 пъти над допустимите норми радиация в млякото, което пиеха децата.

Това е убийствено!

Най-вече са заразявани животните, които при пашата са поглъщали цезий. Той има полуразпад 27-28 години. Най-честите последици от Чернобил са уврежданията на новородени. Обикновено става въпрос за вродени заболявания. 15 години след аварията се отчете тенденция за увеличаване на раковите заболявания у нас”, признава днес Александров.

По степен на замърсеност България е била на пето място в Европа - след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия, отчитат секретни документи. Но по погълната от населението доза радиация през първата година след катастрофата в Чернобил, страната ни е на тъжното първо място, без да броим пряко засегнатите Украйна, Беларус и Русия. Това е станало факт именно заради престъпното мълчание на властите за опасността. Децата, бременните жени и останалата част от населението са оставени на произвола на съдбата и в резултат на заразената хранителна верига към края на същата година у нас се е получил втори пик на радиоактивността - с по-високи стойности от тези, които са били веднага след аварията в Чернобил.

Година по-късно властта продължава да мами изпадналото в радиофобия население. Главният санитарен инспектор на републиката тогава Любомир Шиндаров отново успокоява народа от ефира на БНТ и даже приканва българите да консумират без никакъв риск до 4 кг месо, още толкова мляко, млечни продукти и зеленчуци. Само че спестява някои “подробности” на аудиторията.

Например резултатите от изследванията, които редовно извършва в присъствие на офицери от УБО секретната лаборатория на Института по радиобиология и нуклеарна медицина /НИИР/ в София. Там се изследват почва, вода, храни от всякакъв вид и произход.

И резултатите са страшни!

Все пак е имало и специалисти, които не плюят на научната и гражданската си съвест и с риск за кариерата си бомбардират Григор Стоичков с тревожни доклади. Повечето от тях са изготвени от колектив от НИИР с ръководител ст.н.с Георги Василев. В един от тези документи пише, че "има групи хора, като децата между 7 и 16 години, при които максималното регистрирано облъчване спрямо годишните граници е 380 на сто... Вероятността от увреждания на плода даже при ниски дози радиация е много голяма и може да доведе до тежки социални последици...".

Най-страшен, безспорно, е финалният извод на учените от НИИР. Той гласи, че

последствията от аварията ще се проявят след десетки години, а също и в следващите поколения!!!

Международни екипи от учени също са изследвали въздействието на радиоактивния облак от Чернобил върху здравето на европейците. Екодвижението “Грийнпийс” публикува доклад, изготвен от 50 учени от 6 страни. Според документа на “зелените” само в Русия, Украйна и Беларус заради последици от катастрофата са починали вече около 200 000 души. Прогнозира се също, че и в бъдеще се очаква поне 270 000 онкологични заболявания от цял свят да имат пряка връзка с Чернобилската авария. 93 000 от тях ще завършат със смърт, прогнозират учените. И страшните им прогнози вече се сбъдват. Тъжен факт е, че кръвните ракови заболявания на Стария континент са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години! Само в Русия над 1 152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, който е директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип "чернобилски" рак се наблюдава из цяла Европа.

На базата на тази статистика може да се направи изводът, че между 0.05% и 0.1% от населението на Земята е пряко засегнато, и още около 1% - косвено засегнато от аварията.

Досие:

В 1 часа, 23 минути и 48 секунди след полунощ на 26 април се взривява реакторът в Четвърти блок на Чернобилската АЕЦ. Взривът отделя в атмосферата огромни количества радиоактивни частици, съдържащи цезий 137 и стронций 90. Нивата на радиация надвишават 600 пъти тези при пускането на атомната бомба над Хирошима.

Радиоактивни облаци се пренасят на хиляди километри от централата. В първите дни струята е отнасяна на север и северозапад. Най-тежко, извън Украйна и Беларус, са засегнати страни на Скандинавския полуостров и отделни области от Централна Европа.

През нощта на 30 април вятърът се обръща и след 1 май, в продължение на около една седмица, върху територията на България се утаяват около 1,5-3,5 кг ядрено гориво. Това е около 1/1000 от горивото, изхвърлено извън 20-километровата зона около централата!
Източник:bliz.bg