Loading

Министър Найденов обяви 10% поевтиняване на свинско и пилешко месо за Коледа

В момента цените на свинското и пилешкото месо са намалели с 10 на сто и то след като стартира държавната помощ за свиневъди и птицевъди. Това обяви в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и поиска от "скептиците, които предвиждаха едва ли не апокалипсис преди Коледа, да излязат и да се извинят, защото цените падат".

Той допълни, че още преди време заявил, че "цените не само ще се стабилизират, но ще се намалят, защото мерките, които предприемаме, имат ефект. "И ето, с 10% вече са по-ниски цените свинското и на пилешкото месо, след като стартирахме държавната помощ за свиневъди и птицевъди, и след като изплатихме близо 20 милиона пакет на говедовъди овцевъди”, каза агроминистърът.

Субсидията от 20 млн. лв. за хуманно отглеждане на свине и птици обаче бе обявена само преди дни – на 26 ноември, и все още не е приключил приемът на документи, който е до 7 декември, а изплащането на парите ще приключи на 14 декември 2012 г. При това положение не е ясно как държавната помощ вече е повлияла на цените на свинското и на пилешкото месо.

Свинското месо в момента се продава между 6.50 и 11 лв., според вида и качеството си и моментните промоции на големите хранителните вериги. Замразеното пиле върви между 4 и 5 лв. за килограм според производителя, а охладеното между 6 и 9 лв./кг, според фирмата и начина на отглеждането му.

През септември Националният статистически институт отчете поскъпване на свинското месо с 8.8%, а на пилешкото - с 3.4%л. Месец по-късно ведомството съобщи, че през октомври цените на свинското са се увеличили с 2.1%, а на птичето месо - с 2.0%. Данните за ноември, които трябва да излязат след около две седмици, ще покажат дали са верни думите на Найденов.

Той даде уклончив отговор на въпрос дали да се очаква поскъпване на хляба през следващата година, като посочи, че "по данни на една специална статистиката във всичките 27 държави в ЕС и страните около България, които не са членове на ЕС, хлябът у нас е най-евтин" и ще продължи да е най-евтин.

В бюджета за 2013 година не се предвиждат средства за национални доплащания за земеделските производители и това вече не подлежи на коментар, каза още земеделският министър, който участва във Втория национален агросеминар в Пловдив, повеждащ се и в петък. Всеки иска за сектора си повече, но се радвам, че срещам разбиране от зърнопроизводителите за това, че има други социални сфери с по-големи нужди, посочи Найденов.

Той съобщи също, че няма да има увеличение на таксите на общинските земеделски служби за различните услуги, които са задължителни за земеделските стопани. Такова предложение е било направено от експерти на министерството, но тай нямало да се съобрази с него.

    Източник  mediapool.com

Tyxo.bg counter