Loading

Министър Десислава Атанасова уволни шефа на РЗИ д-р Симеонов

Уволниха шефа на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Валери Симеонов. Заповедта за отстраняването му от длъжност е подписана от здравния министър Десислава Атанасова. Според доктора по „Уши, нос и гърло" няма официални мотиви за смяната му. Според източници от инспекцията обаче става дума за конфликт на интереси. Съпругата му е лидер на ДСБ в Перник. Самият Симеонов също е член на партията на Костов и смята, че уволнението му е по политически причини. Ще обжалвам в съда, обяви той. С назначаването на д-р Симеонов на тази длъжност , синът му регистрирал фирма за "Борба с вредителите'. Постът му ще заема доктор Нина Стаменова , досегашен шеф на отдел "Заразни болести"
Това е пък статията на в." Труд" :

Неправилно формирани работни заплати, липса на критерии за разпределение на допълнителни материални стимули и конфликт на интереси откриха инспекторите на "Вътрешния одит" на Министерството на здравеопазването в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Перник. Провереният период на дейността е 1 януари 2010 - 31 декември 2011 г., съобщиха за "Труд" от ведомството.
Одиторите са открили, че през периода не е извършена инвентаризация на вземанията и задълженията в изпълнение на заповед на здравния министър, не са взети мерки и затова са бракувани ваксини за 324 лв., а апартамент, станал собственост на РЗИ, не бил ползван по предназначение.

Конфликтът на интереси пък се дължал на факта, че шефът на РЗИ Перник д-р Валери Симеонов от позицията на поста си трябва да контролира фирмата на сина си, занимаваща с дезинфекция и борба с насекоми и гризачи. "Това води до съмнения относно безпристрастността на извършените проверки", категорични са инспекторите.
"В декларацията си за конфликт на интереси съм посочил, че синът ми има фирма, която се контролира от ръководената от мен РЗИ. В момента тече и проверка от комисията за конфликт на интереси, но не е приключила. За мен проблем няма, аз съм спокоен пред Бог", коментира д-р Симеонов. Той заяви, че за 2 г. и половина срещу него били написани 11 "доноса", в които се посочвало, че съпругата му е шеф на ДСБ в Перник. "Не разбирам какво значение има политическата ориентация на жена ми. А всички препоръки на МЗ са изпълнени", завърши д-р Симеонов.