Loading

Марсохода открил живот на Марс ?

Сътрудниците от NASA, работещи с марсохода Curiosity, са уведомили обществеността, че на 3 декември 2012 г. по време на конференцията на Американския геофизически съюз ще направят много важно заявление. В едно от последните си интервюта ръководителят на проекта Джон Гротцингер намеква, че може би заявлението ще се отнася за откриването на органични молекули на Марс, пише “Нюз сайънтист”, цитиран от БЛИЦ.

„Тези данни ще попаднат във всички учебници по история" - това е казал Гротцингер за Националното обществено радио в САЩ. Интересно какво толкова могат да съобщят на 3 декември учените от групата на Гротцингер? В интервюто с него е ставало дума за показанията на прибора SAM, който е предназначен за анализ на проби от грунта, включително и при търсенето на органичен материал.

По правило намирането на органични молекули на повърхността на изследваната планета не се счита, че е доказателство за съществуването на живот, тъй като тези молекули може да са донесени на планетата от комети или астероиди в които, както е известно, има органични вещества. В случая с Марс обаче дори това може да се окаже сензация. Така счита бившият сътрудник на NASA Хилбърт Левин, който е един от учените, работели по програмата на сондата Viking.

Според мнението на болшинството учени, нито един от инструментите на спускаемия апарат на сондата не е потвърдил наличието на активни биологически процеси. Въпреки това, в рамките на експеримента Labeled Release, замислен от г-н Левин, при който марсиански грунт е бил смесен с хранителна среда, съдържаща радиоактивен въглерод, е наблюдавано отделяне на въглероден диоксид, в който са присъствали атоми от въпросния радиоактивен въглерод. По мнението на Левин резултатите от неговия експеримент са указание, че в марсианския грунт е имало микроби, които са погълнали и преработили хранителните вещества, отделяйки при това въглероден диоксид.

През 1976 г. групата на Левин купила шампанско (което между другото също отделя въглероден диоксид) и даже е била поздравена от известния астроном Карл Сейгън. По-късно обаче ентусиазмът на Левин е охладен от участниците в експеримента с хроматографическия мас-спектрограф (GCMS). Техният уред не намерил никакви въглеродни молекули в марсианския грунт. Ръководителите на мисията Viking заявяват, че тъй като не може да съществува живот без въглеродни молекули, то резултатите от експеримента на г-н Левин са спорни. След време някои от участниците в експеримента с GCMS са признали, че тяхното оборудване не е било достатъчно чувствително да намери органични молекули дори в земната почва, та камо ли в грунта на Марс. Именно по тази причина г-н Левин иска да бъде извършен повторен анализ на съществуващите данни от спускаемия апарат на Viking - особено ако роувърът Curiosity намери органични молекули на Марс.

Емоционалните изказвания на Хилбърт Левин са разбираеми. Повече от три десетилетия след мисията на Viking той иска положителна оценка на своята работа. Критиците на експеримента с мас-спектрографа на Viking GCMS, сред които е и Крис Маккей от Изследователския център на NASA, още през 2010 г. посочват, че неоткриването на органични вещества не значи нищо. Така е, защото проведени в Чилийската пустиня Атакама експерименти, аналогични на този с GCMS, също не са дали резултати. А на Земята все пак има живот.

Иначе, по повод обявеното за 3 декември 2012 г. важно изявление на работещите с марсохода Curiosity сътрудници от NASA, Крис Маккей е по-спокоен. Той счита, че това, което е намерил Curiosity, може да се окаже не толкова интересно, колкото предполагат слуховете в интернет. Но любопитството на мнозина, разбира се, остава.

Източник: aktualno.com