Loading

Марин Райков: Всички етнически групи трябва да се чувстват равноправни на останалите български граждани

Марин Райков: Всички етнически групи, които съставляват нашата нация, трябва да се чувстват у дома си в България и равноправни на останалите български граждани
На заседанието на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси министър-председателят заяви, че свободата на словото не може да бъде алиби за говора на омразата

Министър-председателят Марин Райков, който участва в първото за мандата на служебното правителство заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, се обяви за равнопоставеност на етническите групи, неизползване на езика на омразата и за постигане на реални резултати в процеса на интеграция на ромите в обществото.

„Всички етнически групи, които съставляват нашата нация, трябва да се чувстват у дома си в България и равноправни на останалите български граждани”, заяви премиерът. Той изтъкна, че игнорирането на съществуващите проблеми, конфронтацията и нерешаването на кризите на доверие между отделните групи български граждани води до акумулиране на напрежение и отслабване на нацията.

„В период на социална криза един от ключовите проблеми е свързан с общуването между отделните общности. Малцинствените групи в такъв период са най-уязвими. Казвал съм го много пъти – когато един човек бъде доведен до просешка тояга, най-лесно е да бъде убеден, че трябва да я размаха срещу съседа си или срещу този, който е различен”, подчерта Марин Райков и призова българските институции да бъдат безмилостни към всяка проява на расизъм. „Да бъдем обективни – говор на омразата има и към него прибягват определени политици. Но свободата на словото не може по никакъв начин да бъде алиби за говора на омразата”, каза министър-председателят. По думите му, когато човек се определя като патриот, той трябва да работи за единството на нацията, а не да я парцелира на етническа основа. „Иначе не е патриот, а политически спекулант”, посочи премиерът, според когото подобно поведение няма бъдеще докато проблемите на етническите групи се разрешават в диалог и консултации между държавата и НПО в орган като НССЕИВ. В тази връзка премиерът Райков определи ромската интеграция като двупосочен процес – от страна на голямото общество на българите по посока на сънародниците ни от ромски произход, както и от страна на представителите на ромската общност към мнозинството. Той посочи, че механизмите за подкрепа на този процес, са в образованието и професионалната реализация, както и в отварянето на институциите за хора от ромски произход.

Министър-председателят разгледа темата за ромската интеграция и в европейския й контекст от последните няколко години. Според него начинът, по който проблемът е третиран от определени среди в някои европейски страни, е показал, че и там механизмите на интеграция не действат на 100 процента ефективно и успешно. „Държа да припомня на нашите европейски партньори позицията, към която винаги съм се придържал – ние българите не провеждаме политика, която има за цел да разтовари нашето общество от един проблем за сметка на социалната система на която и да било страна. Това няма нищо общо нито с желанието на българското общество, нито с политиката на българското правителство”.

Премиерът Райков се спря и на проблема с купуването на гласове и приветства заявената от лидери на ромската общност решимост да се борят срещу „едно от най-уродливите явления на всяка демокрация”.

НССЕИВ е координиращ и консултативен орган към Министерския съвет, който подпомага правителството в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. В него членуват представители на 44 неправителствени организации и на всички министерства на равнище заместник-министър. Председател е определен от кабинета вицепремиер.

Днешното заседание трябваше да приеме отчет за работата на Съвета през миналата година, работна програма за 2013 г. и да избере заместник-председател от квотата на членуващите НПО. По предложение на министър-председателя тези въпроси не бяха разглеждани, след като част от членовете на Съвета обявиха в декларация безпокойството си от насажданата от определени кръгове омраза срещу етническите общности и загриженост за ефективността на НССЕИВ и напуснаха заседанието. Премиерът Райков прие предложението им за създаване на работна група, която да изготви варианти за преструктуриране на Съвета така, че той да се превърне в ефикасен орган в областта на етническите и интеграционните въпроси, както и по отношение на изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 г. Работната група ще представи предложенията си на следващото заседание на НССЕИВ, насрочено за 22 април./goverment.bg/