Loading

Кристина Йорданска от Радомир - Блокировач №1 на Франция за сезон 2009-2010 г.

Кристина Йорданска е родена в град Радомир на 30 септември 1988 год. 

За волейбола я открива Радосвета Димитрова – треньор по волейбол, която по това време провежда волейболни занимания в училището на Кристина в Радомир. Г-жа Димитрова проявява голяма настоятелност, обажда се непрекъснато на родителите на Кристина и ги убеждава, че детето им има спортно бъдеще във волейбола. Родителската подкрепа от тогава до днес е най-важното и радващо нещо за Кристина. Тази подкрепа я мотивира да се развива в областта на волейбола, да открива нови и нови хоризонти и да утвърждава спортната си слава по света.

След усилени тренировки в радомирското училище "Христо Смирненски" идва звездният миг. Кристина отива на състезание в гр. Кюстендил. Точно там волейболният талант на момичето е забелязан от треньорите на всички български отбори! Така през 2002 год. Кристина Йорданска става състезател на ВК "Миньор" - Перник. Тренира при Ангел Василев, Румен Златанов и Асен Асенов.

Само след 4 месеца президентът на ВК „Славия” Иван Сеферинов идва в Радомир с предложението Кристина да премине в „Славия”. Като състезател в този волейболен клуб тя играе два сезона  от 2002 до 2004 г. в Италия. Получава статут на италианска състезателка, но решението на Кристина и на президента на „Славия” е да се завърне да играе в България.

В родината си играе за ВК „Славия” – жени с треньор Мирослав Живков и Борис Василев до 2007 г. През това време е поканена в Българския Национален женски отбор по волейбол. С огромна благодарност тя разказва за треньорите си в Националния отбор – Атанас Петров, Мирослав Живков, Петър Шопов, Драган Нешич, Петър Дончев и Нели Нешич. Успоредно с това Криси играе и в младша и старша възраст Национални отбори на България в годините от 2005 – 2010. През 2007 г. Кристина Йорданска става най-добър блокировач в Българското първенство – жени. 

С Българския национален отбор Кристина Йорданска има изяви в Китай, Русия, Италия, Полша, Хърватска, Унгария, Сърбия, Украйна, Гърция, Румъния, Албания, Австрия, Турция и др. Три пъти е награждавана от Агенцията за младежта и спорта като млад талант за България с Приз и парични награди. Дори през 2006 г. една от тези награди й е връчена в Радомир на специално тържество от тогавашния зам.-кмет Василка Стоилова. 

През сезоните  2008-2009  и 2009-2010 играе във Франция PROA – група „А” жени в първенството на Франция. Дебютът й в тази страна  през 2008-2009 е свързан с много успехи. През сезона 2009-2010 год. Кристина Йорданска е обявена за най-добър блокировач на Франция. Така от френска страна идва предложението за подновяване на договора й с тях.  Подписва втори договор с Франция. За настоящия сезон 2010-2011 френският клуб й предлага нови и още по-благоприятни условия за развитие на спортната й кариера и тя подписва трети договор за работа във Франция. Сега Кристина Йорданска е състезател от отбора на Сан Рафаел. Благодарение на даденото съгласие от ВК „Славия” и БФВ с президент Данчо Лазаров, контрактите й с Франция стават реалност. 

В годините Кристина продължава успешно своето образование в СОУ „Ваня Войнова” в София. /132-ро СОУ/ като самостоятелен ученик  и има само отлични оценки. Заминавайки за Франция, Криси остава с амбицията да продължи образованието си в НСА София.

Дните на Кристина преминават в тренировки по три часа сутрин и четири часа след обяд. Във времето между тях Кристина учи. Рядко посещава дискотеки, а младежките занимания остават на заден план.

Близките й разказват за нея с гордост и възхищение от нейното благородство, хуманност и доброта, за амбициозността й, за трудолюбието и любовна й към спорта. Криси обича семейството си, приятелите си, а скромността й е пословична. 

За себе си и за своите мечти Кристина Йорданска казва:

„Мечтата ми е да играя в по-силен отбор от ранга на италианското или руското първенство. Да се развивам повече и да постигна още по-големи успехи във волейбола. Този спорт е моето призвание. Той е в кръвта ми и никога няма да се откажа от него. Волейболът е и водата и слънцето и храната за мен. Пожелавам си живот и здраве и Господ да ме пази. Аз съм християнка!”

Да пожелаем на Кристина Йорданска да изживее мечтите си и да радва всички ни със спортните си постижения. Да бъде здрава и силна, да преодолява предизвикателствата по пътя си  и да върви уверено нагоре по стъпалата на спортната слава!

 

 

Източник: http://dobrinite-news.com/?p=26064

Снимки
Видео