Loading

Копаница спечели куп награди от фестивала в земенското село Пещера

Самодейците от читалище „Христо Ботев“ за пореден път показаха, че любовта към народното творчество, към съхраняването на традициите са в основата на техните успехи.

На проведения в събота ІІІ Регионален фолклорен конкурс-събор на сватбената обредност в с. Пещера. Там спечелиха Плакет, І-во място и диплом за Младежка фолклорна шесторка и Фолклорна танцова група “МЕРАКЛИЙЧЕ”, Плакет ІІ-ро място и диплом за женската певческа група, Златен медал за Петър Велев – разказвач и бронзов медал за Дана Тасева – певица. И още други награди.
Фолклорната танцова група „Мераклийче” се представи с „ Китка сватбарски хора”, изиграни с много настроение. Сърцатото изпълнение на танцьорите предизвика бурните аплодисменти на публиката и впечатли журито, което присъди първото място в категорията „Традиционен танцов фолклор”, заедно с Юношеската танцова група от Дивотино и Фолклорната танцова група – възрастни от с. Кладница.
Юношеската певческа шесторка изпя две обредни песни, изпълнявани по време на сватбените ритуали в недалечното минало и заслужено получи първа награда в категорията „Фолклорни шесторки”. Доброто представяне на самодейците от читалището в Копаница продължи с автентичните песните на Женската певческа група, която получи втора награда, а Петър Велев разказа интересната история за „Сватбата на нана Стоян” и заслужено спечели златен медал. Традиционните маркови песни са предизвикателство за всеки изпълнител на народни песни, но не и за тези, които ги изпълняват още от детските си години. Дана Найденова изпя чудесно песента „Марко коси трева детелина” и получи бронзов медал.

източник:mirogled.com