Loading

Контейнери за живеене: предимства и недостатъци

Всеки мечтае за комфортен дом и разчита обикновено на традиционното монолитно строителство. Инвестирането обаче в имоти с по-голяма площ понякога е много трудно, а и не гарантира винаги пълноценен комфорт.

Ако сте се насочили към къща с по-скромни размери или пък искате да бъде изградена някъде извън града, най-добрият избор е създаването ѝ от фургони.

Контейнерите за живеене – алтернативно съвременно строителство

Макар че за фургони за живеене сме свикнали да мислим като за подходящи само за бежанци, сезонни работници и др., те все повече се използват като алтернатива за хора и институции. Проектите, предоставени от производителите на преместваеми домове, стават все по-популярни.

На пръв поглед може и да не изглежда особено приемливо да се живее 12 месеца във фургон, но това всъщност е идеалният вариант да се снабдите с преносима къща. Съвременните модулни конструкции предлагат не само много удобства, но и допълнително разнообразие от екстри. Днес новите фургони са тип контейнери със стабилна стоманена или поцинкована конструкция.

Стените и покривите са изградени от сандвич панели. Подът дава възможност върху него да се постави ламиниран паркет, теракот или балатум.

Предимства на фургоните за живеене

Сред основните им предимства са:

- достъпна цена заради специфичния процес на производство, материалите и периода на изработване;

- съкратени срокове на строителство;

- удобство за пренасяне заедно с цялото имущество;

- по-голямо жилищно пространство от допълнителни модули – ако един фургон ви стане недостатъчен може лесно да добавите втори етаж или в съседство и да се съединят;

- възможност за строителство на всякакъв терен; - лесен и бърз монтаж;

- устойчивост на земетресения, свлачища и др. природни бедствия;

- дълъг срок на експлоатация с гаранция минимум 40 години, благодарение на стриктните стандарти на производство;

- възможност за изработка по индивидуален план на клиента – размери, вътрешно разпределение, цветове на покрива и стените, вид на материала;

- оборудване на помещенията с всякакъв вид мебели, модулни кухни и др. - ползването им не изисква разрешително от общината, ако мястото за строеж е ваша собственост;

- оборудване на фургоните с PVC дограми и врати, задължителна електроинсталация, осветление в стаите и отвън;

- опция за поставяне на изолация за предпазване от неблагоприятни атмосферни условия;

- сведено до минимум въздействие върху околната среда, включващо замърсяване и нарушаване.

Всяка една мобилна къща – контейнер/фургон – можете да преоборудвате и така домът ви да стане още по-привлекателен. Върху плоския хоризонтален покрив дори може да се поставят басейн, соларни панели или да се направи мини градина.

Всички тези ключови предимства, както и модернистичният дизайн, който придават фургоните за живеене, ги правят все по-предпочитан избор за хора, които най-малкото искат да „сменят” за известно време местоживеенето си.

Имат ли недостатъци фургоните за живеене?

Все пак, както всяко нещо, така и фургоните за живеене си имат някои недостатъци:

- липса на достатъчно пространство, което обаче може да бъде решено с избор на фургон с по-големи размери;

- възможност само за минимално обзавеждане с най-нужното;

- стоманена основа, която е добър проводник и на студ, и на топлина.

Затова се изисква добра изолация. Малкото недостатъци на фургоните за живеене се компенсират от тяхната практичност, удобство, достъпна цена и най-важното – тяхната мобилност. Това превръща съвременните фургони за живеене в отлична алтернатива за малък, но уютен и комфортен еко дом.

Снимки